Tudásmegosztó platformot mutatott be az LG és az Element AI

forrás: Prím Online, 2021. január 18. 12:10

A CES 2021 kiállításon az LG Electronics (LG) elnöke és technológiai vezetője, Dr. I.P. Park és az Element AI vezérigazgatója, Jean-François Gagné bemutatták az AIX Exchange nevű projektet: a digitális platform a mesterséges intelligencia (MI) és a  felhasználói élmény jövőjébe nyújt betekintést. A digitális felület az MI, a fogyasztóvédelem, a dizájn és az üzleti tervezés vezető szakértőivel készült mélyinterjúkat gyűjti össze. Az AIX Exchange a 2020-as CES-en bemutatott AIX (Artificial Intelligence Experience) keretrendszerre épít, célja pedig a fogyasztói MI-fejlesztésekkel kapcsolatos közös gondolkodás, melynek fókuszában továbbra is az emberközpontú dizájnt áll.

A különféle multimédia-tartalmakat összegyűjtő platform hat kulcskifejezés — nyilvános észlelés, etika, átláthatóság, felhasználói élmény, kontextus és kapcsolatok — köré rendezi a mesterséges intelligenciához kapcsolódó témákat. Minden kifejezés további altémákhoz vezet: ilyen például a felhasználói felületek jelentősége a transzparencia kiépítésében, vagy az MI-termékek végfelhasználó oldali adaptálásának támogatása. Hogy a platform minden látogató számára érdekes legyen, egy A mesterséges intelligencia megértése című szekció segít a közönségnek követni a beszélgetés néhány technikai szempontját.

 

„Úgy éreztük, hogy a különféle érdekelt felek felületein különféle diskurzusok párhuzamosan zajlanak, ezért egy, a teljes iparág számára elérhető felületet szerettünk volna létrehozni, ahol ezek a fontos témák egy helyen találhatók meg” — magyarázta Dr. I.P. Park. „Ez a kezdeményezés nem arról szól, hogy kérdésekre adjunk választ, hanem arról, hogy a végfelhasználó szempontjából tegyük fel azokat. Hiszünk abban, hogy a mesterséges intelligencia kapcsán felmerülő kérdések és lehetőségek áttekintésével jobban megérthetjük, mi vár ránk a jövőben — ez az együttműködés pedig akár annak alakítását is segítheti.”

 

A platform bejelentésének időzítése azért is ideális, mert a mesterséges intelligencia már egyre inkább megtalálható otthonainkban, autóinkban és zsebeinkben. A McKinsey becslése szerint az MI-technológiák éves szinten akár 3,5 billió és 5,8 billió dollár közötti értéket is képviselhetnek*, a PwC becslései szerint a 2030-as évek közepére pedig a munkahelyek 30 százalékát fogja érinteni az automatizálás.**

 

„Az AIX Exchange azért jött létre, hogy a mesterséges intelligencia jövőjével és annak emberi környezetekben, például otthonokban, autókban, munkahelyeken és közösségi tereken történő alkalmazásával kapcsolatos különféle szakértői szempontokat egy helyre gyűjtsük” — mondta el Gagné. „Az ipar számos szereplője hatalmas potenciált lát a technológiában, ugyanakkor a veszélyeket és az összefogás szükségességét is látják a jövőnk alakításának és megőrzésének szempontjából.”

 

 

Az interjúk 2020 szeptembere és novembere között, a Zoom platformon készültek. Az AIX Exchange többek között az alábbi előadók gondolatait foglalja össze:

  • Yoshua Bengio, a Mila nemrégiben Turing-díjat nyert tudományos igazgatója
  • Rodney Brooks robotikai vállalkozó, az iRobot Corp. alapítója és a Roomba robotporszívó feltalálója
  • Dr. Christina J. Colclough, a munkavállalók jogaival és a technológia hatásaival foglalkozó globális döntéshozó
  • David Foster, a közösségi kerékpárokat és rollereket gyártó Lyft Transit elnöke
  • Dr. Yuko Harayama, aki a Japán Tudományos, Technológiai és Innovációs Tanács ügyvezető tagjaként segítette Japán Society 5.0 elnevezésű ütemtervének kidolgozását
  • Charles Lee Isbell Jr., a Georgia Tech technológiai fókuszú atlantai egyetem számítástechnikai dékánja
  • Helena Leurent, a Consumers International globális fogyasztóvédelmi csoport vezérigazgatója
  • Bo Peng, a neves IDEO tervezőiroda portfólióigazgatója
  • Jeff Poggi, a McIntosh Group társ-vezérigazgatója
  • Sri Shivananda, a PayPal szenior alelnöke és technológiai vezetője
  • Dr. Max Welling, a holland Qualcomm technológiai alelnöke és az Amszterdami Egyetem gépi tanulás kutatóközpontjának elnöke
  • Alex Zafiroglu, a 3A intézet (3Ai, Ausztrál Nemzeti Egyetem) igazgatóhelyettese

 

Az interjúk az AIX Exchange YouTube csatornáján, illetve magán a platformon is megtekinthetők vagy meghallgathatók. Utóbbin az iparág legújabb fejlesztéseivel kapcsolatos összefoglalók valamint olyan nyilvános, fogyasztóbarát tartalmak is megtalálhatók, mint a mesterséges intelligencia történetét bemutató infografika, illetve egy MI által generált társalgást vizsgáló kutatás, amely a természetes nyelvi feldolgozás és a mélytanulás technológiáit alkalmazva figyelte meg az MI-ről szóló digitális diskurzust.

 

Az érdeklődők a www.AIXexchange.com weboldalon ismerhetik meg a mesterséges intelligencia szakértőinek és vezetőinek gondolatait olyan témakörökben, mint a dizájn, az antropológia, a politika, vagy a fogyasztói és munkavállalói érdekképviselet. Az LG virtuális CES-kiállításának látogatói továbbá az LG technológiai vezetőjének gondolatait is meghallgathatják a nyílt innovációk és együttműködések jelentőségéről az LG Future Talk videóban.

 

______________________ 

*  www.mckinsey.com/featured-insights/artificial-intelligence/notes-from-the-ai-frontier-applications-and-value-of-deep-learning 

**  www.pwc.co.uk/services/economics/insights/the-impact-of-automation-on-jobs.html 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36