Hiventures a nemzetközi VC piac élbolyában

forrás: Prím Online, 2018. október 31. 15:53

Száznál is több vállalkozás összesen 7,26 milliárd forint befektetést kapott 2018-ban a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől, amivel a társaságot ismét a világ legaktívabb befektetői közé sorolták. Már túl vannak az első külhoni befektetésen is: 245 millió forint tőkeinjekciót kapott az Egyesült Államokban szabadulószobákat működtető magyarok által alapított PanIQ Franchising Inc-nek. 

Idén is töretlen lendülettel folytatja az ígéretes magyar gyökerű startup vállalkozások felkarolását a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő. 2018-ban összesen 7,26 milliárd forint kihelyezésére került sor, amiből 107 színvonalas vállalkozás kapott segítséget. Ez az összeg 53 inkubációs, 10 magvető és 6 növekedési életszakaszban lévő vállalkozás tőkeinjekciójára volt elegendő. Összehasonlításul: 2017-ben 131 vállalkozás részesült összesen 10,2 milliárd forint támogatásban. A kihelyezett források felét mindkét esztendőben az Európai Unió biztosította, GINOP forrásból.

 

A Hiventures eredményes tevékenysége a nemzetközi közvélemény figyelmét is felkeltette. A kockázati tőkealap-kezelőt harmadik negyedéves tevékenysége alapján két független nemzetközi szervezet – a Dow Jones és a Crunchbase – egyaránt Európában az első, a világon pedig második helyre tette a legaktívabb befektetők rangsorában.

 

 

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy közel két év alatt felkerültünk a nemzetközi befektetői térképre, már harmadik egymást követő negyedéves riportban említenek minket az európai és nemzetközi kockázati tőkepiacon a TOP3 befektetők között, olyan nagy múltú szervezeteket a hátunk mögött hagyva, mint a Plug and Play, TechStars vagy a Speed Invest. Az aktív kihelyezési volumen mellett folyamatosan törekszünk arra, hogy minél több nemzetközi eseményen vegyünk részt, vagy épp mi magunk szervezzünk olyat, ami a régió innovációs szakmai ökoszisztémáját megmozgatja. A sorban következő ilyen alkalom november 29-én a Pesti Vigadóban megrendezésre kerülő Regional Startup and Innovation Day szakmai eseményünk lesz” – foglalta össze a 2018-as év legfontosabb eseményeit Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója.

 

A 2018-as év egyik legérdekesebb és legígéretesebb Hiventures befektetése volt az első külföldi ügyfél, a PanIQ Franchising Inc. számára biztosított 245 millió forintos tőkeinjekció, ami a Hiventures növekedési befektetési programján keresztül valósul meg. A szabaduló szobák működtetésére alapított vállalkozás 2014-ben indult, első két saját egységét Hollywoodban és San Franciscoban nyitotta. 2017-től kezdve franchise vállalkozássá alakultak, így ma már 12 egységből áll a hálózatuk. Nemrégiben a PanIQ hozzájárulásával nyitott meg a Neverland Budapest szabaduló szoba komplexum és bár is, amely 6 különböző egységből, közte két darab harmadik generációs szabaduló szobából és egy Virtuális Valóság szobából áll. A létesítmény PanIQ MEGA referencia egység is egyben, amely mintául szolgál a nemzetközi terjeszkedéshez.

 

A PanIQ Franchising Inc. Magyarországon saját gyártókapacitással rendelkezik, az USA-ban saját projektmenedzsment csapatuk van, a hálózat üzemeltetését 60 munkavállaló végzi. Évente mintegy 150 ezer vendéget szolgálnak ki, a csoport jövőre - a franchise bevételeken felül - 4 millió dolláros forgalommal számol. A Hiventures-től kapott befektetésből megerősítik hazai gyártókapacitásukat, valamint szeretnék felgyorsítani terjeszkedésünket, amelyet reklámanyagokkal, promóciós videókkal és merchandise termékekkel is támogatni fognak.

 

„Jelenleg 5 helyen épül franchise üzletünk, de idén még négy szerződést szeretnénk kötni. Ezen felül Las Vegasban, Orlandoban és Los Angelesben nyitnánk MEGA egységeket. Néhány éven belül szeretnénk 30-40 aláírt franchise szerződésig eljutni. Ezen felül szeretnénk még 5-10 millió dollár második körös tőkebevonást is elkönyvelni, hogy még több MEGA egységet nyithassunk az Egyesült Államokban. Ezt követően szívesen értékesítenénk a vállalkozásunkat egy szórakoztatóiparban vagy profi franchise operátor szakmai befektetőnek.” – vázolta a PanIQ Franchising Inc. rövid és hosszabb távú terveit a két alapító, Gábossy Ákos és dr. Horváth Patrik.

 

Idén második alkalommal rendezi meg a Hiventures 2018. november 29-én Budapesten az év legfontosabb kelet-közép európai startup networking eseményét, a Regional Startup and Innovation Day-t. A szakmai előadásokra és workshopokra mintegy 450 vendéget várnak: startupokat, befektetőket, a gazdasági és politikai élet meghatározó szereplőit Magyarországról és a régió más országaiból. Az esti program során a Startup and Innovation Award of Hungary keretében a szakmai zsűri négy kategóriában díjazza a hazai startup sikertörténeteket, utána a Get in the ring! nemzetközi formabontó startup versenyen a Tungsram innovációs kihívásaira keresik az innovatív megoldásokat a versenyző startupok. A Hiventures eddigi befektetései pedig egy interaktív kiállításon mutatkoznak be az érdeklődőknek. 

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14