Ezermilliárd dollár fölé nőhet a szórakoztató elektronikai ipar bevétele az idén

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 11. 08:40

Az okostelefonok és a táblagépek révén az idén minden korábbinál nagyobb, ezermilliárd dollárt is meghaladó bevételre tehet szert a szórakoztató elektronikai ipar az ágazat amerikai szereplőit tömörítő szövetség (CEA) előrejelzése szerint.

    A legnagyobb iparági bemutató, a Las Vegasban kedden kezdődött CES megnyitójára időzített előrejelzés szerint a gyártók összesített bevétele 1.038 milliárd dollár lehet az idén, 5 százalékkal nőhet az egy évvel korábbi 993 milliárd dollárhoz képest. A szórakoztató elektronika így már csak alig néhány nagyságrenddel marad el az autógyártástól; az újautó-értékesítésből származó bevétel a legutóbbi, 2010-es adatok szerint 1.675 milliárd dollár volt világszerte.
    Az ágazat súlyának növekedése, valamint a mobil eszközök népszerűségének növekedése mellett ugyancsak meghatározó trend az átrendeződés a feltörekvő térségek javára - jósolja a CEA. Az előrejelzés szerint az ázsiai és a latin-amerikai térségben a bevétel 18 százalékkal nő az idén 2011-hez képest, Amerikában viszont stagnál, Nyugat-Európában pedig akár csökkenhet is, ha nem enyhül az euróövezeti válság.
    A fejlett ipari országokban a gyártók összesen 557 milliárd dollár értékben adhatnak el új szórakoztató elektronikai készülékeket, berendezéseket, a feltörekvő térségekben realizált bevétel pedig már csak alig 70 milliárddal marad el ettől, 482 milliárd dollár lehet 2012-ben.
    Az egyes terméktípusokat tekintve az okostelefon és a táblagép ad leginkább lendületet az ágazatnak. Az idén a teljes bevétel 22 százaléka származik okostelefon-értékesítésből, ami 228 milliárd dollárt jelent. Táblagépek forgalmazásából tavaly 39 milliárd dollár bevétel keletkezett, ez az összeg 59 százalékkal nő az idén - ismertette a CEA prognózisát a Handelsblatt című német üzleti lap.
    Ugyanakkor az okostelefon és a táblaszámítógép diadalmenete miatt számos más terméktípus háttérbe szorul, az mp3-lejátszók, a navigációs berendezések és digitális kamerák értékesítése például egyre nehezebben megy. Hasonlóan nehéz a sorsa azoknak a gyártóknak, amelyek későn kapcsolódtak be egy-egy trendbe; ezt mutatja egyebek között a Nokia lemaradásának és az Apple előretörésének példája az okostelefon-piacon.
    A CES péntekig tart, a vásáron több mint 2.700 gyártó együttvéve nagyjából 20 ezer különböző terméket mutat be.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Először szerzett aranyérmet magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Az idén Szíria által rendezett Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) világversenyt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai nyerték meg a tíz résztvevő csapat közül. A világverseny előkészületeihez is jelentősen hozzájárult Magyarország, hiszen az idei versenyre kiválasztott feladatok kétharmadát magyarok állították össze.

2024. május 16. 09:55

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték idén a Neumann Professzori címet

Ismét magyar Nobel-díjas kapta a BME és a Neumann Társaság által alapított Neumann Professzori címet: Krausz Ferenc fizikus az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást. A kitüntetésre május 11-én került sor a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén, ahol a díjat a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke adta át.

2024. május 14. 09:53

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59