Kutatási együttműködési megállapodást kötött a Kínai Hongkong Egyetem és a Corvinus

forrás: Prím Online, 2024. március 24. 10:26

Akadémiai és Innovációs Mátrix (AIM) néven kutatási együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Hongkongi Egyetem Sencseni Kutatóintézete és a Budapesti Corvinus Egyetem. Ennek egyik fókuszában a mesterséges intelligenciáról szóló tudásmegosztás áll, amely nemcsak az akadémiai szféra, de startup-vállalkozások számára is nyitott.

A partnerségi megállapodás célja a két intézmény közötti nemzetközi kutatói és hallgatói csere és együttműködés erősítése a tudomány, technológia és innováció területén, hozzájárulva Kína és Magyarország tudományos és technológiai fejlődéséhez. A kutatási együttműködést és annak első évéről szóló menetrendjét a Kínai Hongkongi Egyetem részéről Yam Yeung, a Sencseni Kutatóintézet vezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem részéről Szabó Lajos megbízott rektor, Fehér Péter nemzetközi vezető, Kő Andrea, az Adatelemzés és Informatika Intézet vezetője, valamint Baranyi Péter, a Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) keretében működő Kognitív Infokommunikációs Kutatóközpont vezetője írta alá március 6-án Sencsenben.

 

Az Akadémiai és Innovációs Mátrix (AIM) tervének alapját az a szakmai együttműködés képezi, amely több mint két évtizede tart Baranyi Péter és Yeung Yam között. Közös erőfeszítéseik nemcsak tudományos előrelépést és meghatározó jelentőségű publikációkat eredményeztek, hanem elősegítették a magyar és kínai kutatók cseréjét is. A matematikai irányításelmélet új, ún. tenzorszorzat alapú iskolájának létrehozása, amelyben mindkét ország kutatói részt vettek, már eddig is kézzelfogható eredményeket hozott a partnerségben. Az elmúlt években az egyre bővülő együttműködés mellett már nemzetközi tudományos konferenciákat is szerveztek közösen, amelyhez a Kínai Hongkongi Egyetem Érzékszervi és Interaktív Intelligencia Központjának (CPII) InnoCentere is csatlakozott.

 

Kutatási együttműködési megállapodást kötött a Kínai Hongkongi Egyetem és a Corvinus Sencsenben március 6-án.

Balról jobbra: Helen Meng Mei-ling professzor, a Kínai Hongkongi Egyetem Érzékszervi és Interaktív Intelligencia Központjának (CPII) igazgatója, Zhou Jianxiong, a Sencseni Önkormányzat Külügyi Irodájának képviselője, Chen Rong, a Sencseni Önkormányzat Tudományos, Technológiai és Innovációs Bizottságának képviselője, Chan Wai-yee professzor, a Kínai Hongkongi Egyetem stratégiai fejlesztésekért felelős alelnöke, Yam Yeung professzor, a Kínai Hongkongi Egyetem Sencseni Kutatóintézetének vezetője, Baranyi Péter professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem CIAS – Kognitív Infokommunikációs Kutatóközpontjának vezetője, Kő Andrea professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetének vezetője, Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi vezetője, Tasnády Előd, Magyarország Kuangcsoui Főkonzulátusának főkonzulhelyettese és Horváth Renátó, Magyarország Kuangcsoui Főkonzulátusának kereskedelmi konzulja. Forrás: Kínai Hongkongi Egyetem, Kommunikációs és Közkapcsolati Iroda

 

„Nagy örömmel gondolok vissza arra a gyümölcsöző együttműködésre, amely több mint két évtizeddel ezelőtt kezdődött Baranyi professzorral. Ez a szakmai kapcsolat a két szervezet közötti sikeres partnerséggé nőtte ki magát, hiszen a több mint százéves Corvinus egyetem a tudományos kiválóság zászlóshajója Magyarországon. Az együttműködés a kínai-magyar technológiai és kulturális cserekapcsolatok erősítésével az Egy övezet, egy út kezdeményezést is szolgálja, mindkét ország nemzeti stratégiájával összhangban” – mondta Yam Yeung, a Kínai Hongkongi Egyetem Sencseni Kutatóintézetének vezetője.

 

„Kitüntetés a Corvinus egyetem számára, hogy Ázsia egyik legkiválóbb egyetemével köthetett kutatási megállapodást, amely a nemzetközileg mérvadó QS felsőoktatási világrangsorban az előkelő 47. helyen szerepel. A gazdag szakmai előzményeken nyugvó együttműködés intézményesítése garantálja az inspiráló szakmai partnerség sikeres folytatását és további fejlesztését. A megállapodás tudomásom szerint az első olyan magyar-kínai tudástranszfert biztosító együttműködés, amely az oktatást, a kutatást az innovációt és az inkubációt is összefogja” – mondta az aláírás kapcsán Baranyi Péter kutatóprofesszor a Budapesti Corvinus Egyetem képviseletében.

 

A Kínai Hongkongi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem képviselői

Balról jobbra: Yam Yeung professzor, a Kínai Hongkongi Egyetem Sencseni Kutatóintézetének vezetője, Baranyi Péter professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem CIAS – Kognitív Infokommunikációs Kutatóközpontjának vezetője, Rocky S. Tuan professzor, a Kínai Hongkongi Egyetem alkancellárja és elnöke, Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi vezetője és Kő Andrea professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetének vezetője. Forrás: Kínai Hongkongi Egyetem, Kommunikációs és Közkapcsolati Iroda

 

A megállapodás első évében a tervek szerint– a két egyetem közötti Akadémiai és Innovációs Mátrix létrehozásának első lépései mellett – a két fél további rendszeres nemzetközi tudományos és innovációs konferenciákat szervez. Így például 2024-ben Budapesten a Corvinus Egyetemen, valamint 2025-ben Sencsenben és Hongkong-ban tartanak konferenciákat a mesterséges intelligencia, valamint intézményi, üzleti és társadalmi témákban. Ezek a szakmai események nemcsak az akadémiai közösséget, hanem azokat a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupvállalkozásokat is megszólítják, amelyeket a Kínai Hongkongi Egyetem Sencseni Kutatóintézete segít inkubációval. Az eseményen a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról is megemlékeztek a kutatóintézetek és a kuangcsoui főkonzulátus diplomatái.

 

A megállapodás az Egy Övezet, Egy Út program része, amely egy több mint 150 országra és nemzetközi szervezetre kiterjedő komplex geopolitikai-stratégiai terv, mely politikai, gazdasági, védelmi célokat ötvöz, és amelyet Kína indított útjára.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36