A PlanRadar megoldása az építőipari kárigények kezelésére

forrás: Prím Online, 2024. január 15. 11:30

Az építőipari projektek kulcsszereplői, a megrendelők, befektetők, projektmenedzserek, tervezők, tanácsadók, vállalkozók és alvállalkozók céljainak, tevékenységének összehangolása nem könnyű, gyakran komoly anyagi következményekkel járó konfliktusokkal kísért folyamat. 

Ez az oka annak, hogy a tervek megvalósításakor különösen nagy figyelmet kell fordítani a kárigények, a panaszok, a módosítások és a viták kezelésére. Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű PlanRadar legfrissebb szakmai tanulmánya azt foglalja össze, hogy a korszerű digitális eszközök miként változtatják meg a projektek sikeres megvalósításához szükséges adatok összegyűjtésének, dokumentálásának és elemzésének módját. 

 

Az építőipari kárigényeknek számos oka lehet: a hiányos projektdokumentáció, a nem megfelelő kivitelező kiválasztása, a tervek gyakori változtatása, a szakképzett munkaerő hiánya, a feladatok rossz ütemezése, vagy akár az érdekelt felek közötti világos kommunikáció hiánya. Az eredmény: a határidők csúszása, költségnövekedés, szélsőséges esetben a beruházás leállása. A PlanRadar tanulmányának szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a kárigények kezelésének leghatékonyabb módja a problémák valós idejű azonosítása és megoldása, a megelőzés. Ezt a folyamatot már a projektek tervezésekor el kell indítani, majd ezt követően a szerződésben minden követelményt, elvárást, hatáskört rögzíteni kell a későbbi viták elkerülése érdekében. A végrehajtáskor pedig biztosítani kell a különböző munkafázisok összehangolását, valós idejű nyomon követését valamennyi résztvevő számára. A digitális megoldások ebben kínálnak nélkülözhetetlen segítséget. 

 

 

„Az építőipari kárigények többsége a késedelmesen elvégzett munkákhoz köthető, a tanulmányban idézett kutatási eredmények szerint a projektek 70 százaléknál következnek be olyan csúszások, amelyek átlagosan 10-30 százalékkal növelik meg a végrehajtás időtartamát. A PlanRadar megoldásai lehetővé teszik ügyfeleinknek, hogy a projektek minden szakaszában naprakészen felügyeljék, kézben tartsák a folyamatokat, ami végső soron a költségek és a megvalósítás idejének csökkenését eredményezi, ráadásul jelentősen mérsékeli a résztvevőkre nehezedő nyomást is” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője. 

 

A PlanRadar 6 megoldása az építőipari kárigények kezelésére

 

1. Problémák korai felismerése és a projektek kockázatainak csökkentése: A PlanRadar lehetővé teszi problémák és változások korai felismerését, mielőtt azok kezelhetetlenné válnának.

2. Projekt dokumentációkezelés: A szoftver lehetővé teszi a projekthez kapcsolódó összes dokumentum digitális nyomon követését, beleértve a módosításokat, a pénzügyi kimutatásokat, a tevékenységek ütemezését.

3. Dinamikus projektterv kezelése: A PlanRadar lehetővé teszi a tevékenységek valós idejű nyomon követését, támogatja a határidők betartását.

4. Erőforrás-gazdálkodás: A PlanRadar hatékonyan támogatja az elégtelen vagy aránytalan erőforrásokból fakadó problémák azonosítását, megoldását. 

5. Prezentáció és kommunikáció: A PlanRadar könnyen kezelhető, áttekinthető platformon biztosítja a valós idejű információcserét a projektek szereplői között.

6. Projektre gyakorolt hatás: A résztvevők bármikor ellenőrizhetik a projektek naprakész állapotát, ami jelentősen javítja a döntéshozatalt és a projektmenedzsment optimalizálását.

 

A PlanRadar arra is felhívja a figyelmet, hogy az építőipari kárigények hatékony kezelésére szolgáló digitális eszközök használatának költségei a késések, csúszások, jogviták viták árához képest minimálisak.

Kulcsszavak: PlanRadar építőipar

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Még mindig óvatlan az online vásárló magyarok ötöde

A magyar lakosság majdnem háromnegyede rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül (69 százalék), és szinte mindenki (97 százalék) tudatában van az ezzel járó kockázatoknak. A megkérdezettek négyötöde legalább egy módszert alkalmaz is a biztonsága érdekében viszont ötből egy fő még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét – derült ki az OTP Mobil friss felméréséből. 

2024. május 8. 14:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36