Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

forrás: Prím Online, 2023. június 6. 16:01

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

 

30 év töretlen fejlődés

 

A telephely 1993 júniusában kezdte meg működését, első feladata kerékfordulatszám-jeladók gyártása volt. Ezen termékek segítségével mérte fel a jármű blokkolásgátló vezérlése, hogy a kerék áll vagy forog, így téve lehetővé a fékerő pontos szabályozását. A Continental veszprémi egységének portfóliója ezt követően az elmúlt három évtized során rengeteget fejlődött. A gyártási feladatok mellett a telephely 2001-ben szoftverfejlesztési tevékenységet folytató kutatás-fejlesztés központtal egészült ki. Egy újabb kulcsfontosságú mérföldkő következett 2009-ben a vállalat saját tesztpályájának megnyitásával. A járműdinamikai létesítmény 2020-ban megújult és számos további funkcióval, illetve modullal többszörösére növekedett. Mára Közép-Európa egyik legnagyobb vállalati kézben lévő tesztpályájává fejlődött. A Continental Veszprémben az évek során emellett több új termelési sorral és épülettel, valamint gyártáshoz kapcsolódó tesztelési és prototípuslaborral bővült. Idén pedig elérte az egymilliárd darab legyártott szenzort.

 

 

„Veszprémi telephelyünk kimagasló fejlődésen ment keresztül fennállásának 30 éve alatt. Mára termelési és gyártási szegmensünkben digitalizált és robotizált gyártósorokat is használunk, jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatunk és egyedi tesztpályával rendelkezünk. Magas hozzáadott értéket képviselő, nemzetközi összevetésben is kiemelkedő gyár vagyunk” – emelte ki Dapsy Zoltán, a Continental veszprémi telephelyének ügyvezető igazgatója.

 

 

Az értéklánc meghatározó részét lefedő portfólió és fontos szerep a vállalaton belül

 

Mára a Continental Veszprémben a világ szinte valamennyi autógyártója számára szállít termékeket és fejleszt megoldásokat. Az akkumulátor-, alváz pozíció- és keréksebesség-szenzorokat, valamint motor- és váltó szenzorokat a telephely az ipar 4.0 trendeknek megfelelő innovatív berendezkedésekkel és automatizált gyártósorokkal állítja elő. Fejlesztőközpontjában legújabb generációs járműdinamikai és menetbiztonsági megoldásait alkotja meg ügyfeleinek. Laborjainak és tesztpályájának köszönhetően pedig mérnökeinek ötleteit és fejlesztéseit gyártásba kerülés előtt saját környezetben tesztelheti a vállalat. Emellett pénzügyi területük szolgáltató központként támogatja a budapesti egységet is. A telephely nemzetközi szinten is fontos szereppel bír, hiszen számos egyedülálló mérnöki és fejlesztési feladattal, továbbá globális projektmenedzsmenttel támogatja a technológiai vállalat hálózatát világszerte.

 

 

Az elmúlt három évtized eredményeit és az üzleti tevékenység folyamatos fejlődését a Continental nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte meg június 6-án, melyen a vállalat munkatársai, helyi és nemzetközi vezetőségének tagjai, illetve országos, valamint helyi önkormányzati és gazdasági vezetők is részt vettek.

 

„Veszprém és a régió legnagyobb munkáltatójaként célunk, hogy továbbra is stabil és fenntartható munkahelyeket biztosítsunk és lehetővé tegyük munkatársaink számára, hogy aktívan hozzájárulhassanak a balesetmentes és fenntartható közlekedés mihamarabbi megvalósításához. Külön büszkeség számomra, hogy épp 30. jubileumunk évében nyertük el az Év Gyára Projektverseny fődíját nagyvállalati kategóriában, amely kiváló elismerése kollégáink tehetségének és elhivatottságának” – hangsúlyozta Dapsy Zoltán, a Continental veszprémi telephelyének ügyvezető igazgatója.

 

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

A Continental 2023-ban növelte eredményét és további javulást tervez idénre is

A Continental az elmúlt pénzügyi évben teljesítette terveit, így a DAX-on jegyzett vállalat a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére is közelebb került középtávú céljaihoz. A geopolitikai helyzet, az inflációból eredő mintegy 1,4 milliárd eurós többletköltségek, az árfolyamhatások és a speciális szállítmányok magas kiadásai mind jelentős hatással voltak a teljesítményre. A Continental a 2023. decemberi tőkepiaci napon bemutatta az értékteremtés növelésére és a középtávú célok elérésére irányuló stratégiáját is.

2024. március 11. 11:26

A Continental első helyezést ért el az ADAC nyári gumiabroncs tesztjén

A Continental PremiumContact 7 gumiabroncsa első helyezést ért el a németországi ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club), az osztrák ÖAMTC (Österreichischer Automobil-, Motorrad- und Touring Club - Ausztria) és a svájci TCS (Touring Club Suisse) autóklubok közös, éves nyári gumiabroncstesztjén. A Continental által tavaly bevezetett prémium termék vizes és száraz útfelületen egyaránt az első helyet nyerte el, ezáltal 15 versenytársát megelőzve a 215/55 R 17-es méretben.

2024. március 6. 11:37

Bemutatták az új Maserati GranCabrio-t

A Maserati bemutatta legújabb autóját, az ikonikus GranCabrio-t, mely mostantól Spyderként is elérhető. A modell a kupé ikertestvérének, a díjnyertes GranTurismónak az új, nyitott tetejű változata.

2024. március 3. 12:10

Csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. 

2024. február 29. 20:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15