Egyedülálló zöld dobásra készül a MATE az idei EFOTT fesztiválon

forrás: Prím Online, 2022. július 6. 15:43

Az EFOTT fesztiválon keletkező, biológiai úton bontható hulladékok szelektív gyűjtését, helyszíni előkezelését, valamint további komposztálását is megszervezi a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Ezzel az ott keletkező összes biohulladék esetében sikerrel zárul a biológiai körforgás, amire még egyetlen hazai fesztiválon sem volt példa.

A vállalás teljesítése érdekében az EFOTT szervezői és a MATE szakértői arra törekszenek, hogy a fesztivál területén működő vendéglátóipari egységek minél nagyobb arányban használjanak hiteles komposztálhatósági jelölésekkel ellátott csomagolóanyagokat, étkészleteket és poharakat, beleértve a sörös korsót is, amelyből várhatóan több mint 100 ezer darabot fognak elhasználni a fesztiválozók.

 

A biohulladékok helyszíni gyűjtése tájékoztató matricákkal ellátott, barna színű gyűjtő edényzetekben fog zajlani úgy, hogy azok szintén komposztálható zsákok segítségével könnyen üríthetők legyenek.

 

Az összegyűjtött biohulladékot a fesztivál hulladékudvarába szállítják, ahol egy zárt komposztáló konténerbe aprítják, az aprított hulladék levegőztetésével pedig az előkezelést is elindítják, az anaerob bomlási folyamatok elkerülése céljából.

 

 

A fesztivál zárása után a konténer tartalmát a MATE Hulladékgazdálkodási Tanszékének demonstrációs telepén fogják komposztálni, miközben tudományos céllal vizsgálják majd a hulladék lebomlását és stabilizálódását.

 

Ezzel az egyedülálló dobással a MATE nemcsak elkerüli az egyszer használatos műanyagok felhasználását, karbonsemleges termékekkel kiváltva azokat, de zárni is tudja a biológiai körforgást a hulladékká vált terméktől egészen az új termék, a talajokat javító komposzt keletkezéséig.

 

A MATE a fesztivál ideje alatt egy közösségi komposztálót is üzemeltet majd az EFOTT Univerzumban, ahol délutánonként bemutatók lesznek. Emellett a MATE standján a biológiai körforgást és a komposztálás folyamatát bemutató állandó kiállítással is várják a látogatókat, a csütörtöki napon pedig egy interaktív, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló komposztálási workshopot is rendeznek.

 

A kiállítás és a bemutatók révén a MATE azt reméli, hogy a résztvevők a szórakozással egyidőben jobban megértik a vállalás jelentőségét és a helyes kukák használatával hatékonyabban működnek közre a lerakásra kerülő maradék hulladék minimalizálásában, erősítve ezzel a környezettudatosság és a fenntarthatóság alapelveit.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38