Elvárás és versenyelőny a hatékony adat- és dokumentumkezelés

forrás: Prím Online, 2022. május 5. 09:56

Adatbiztonság, GDPR, valós idejű adatelérés, rohamléptekben bővülő adatmennyiség: a digitalizáció előrehaladtával egyre meghatározóbb a megfelelő adat- és dokumentumkezelés, amely ráadásul mind összetettebbé és bonyolultabbá válik.

A digitalizáció rohamosan növeli a vállalkozások által generált és tárolt adatok és dokumentumok mennyiségét a vállalati rendszerekben. Utóbbiak teljesítményének fenntartásához és üzemeltetési költségeinek csökkentéséhez a szervezeteknek már nem elég aktívan kezelniük az információmennyiséget: tudatos és szisztematikus hozzáállásra van szükség, az alkalmazásadatok rendszeres archiválására és tisztítására, a kapcsolódó dokumentumok megfelelő tárolásának biztosítására. 

 

„Az egyre nagyobb mértékű és átfogóbb digitalizáció miatt az adatok és dokumentumok kezelése egyre összetettebb és bonyolultabb, így még azoknak a vállalatoknak és szervezeteknek is fejtörést okoz, amelyekben előrehaladott a digitális technológiák alkalmazása” – mondta Holenda Balázs, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior menedzsere. Ezt igazolta a pénzügyi szektornak adat- és dokumentumkezelési megoldásokat fejlesztő Serrala rendszeresen készített Future of Finance felmérésének legutóbbi kiadása is. Ennek – leginkább pénzügyi és treasury területeket irányító – válaszadói saját bevallásuk szerint a bonyolult és lassú kézi munkafolyamatokkal küzdenek a leggyakrabban, de a központosított információk hiánya is sokaknak okoz gondot. 

 

 

Holenda Balázs szerint a megoldás a megfelelő adat- és dokumentumkezelésben van, amely növeli a működési megtakarításokat és a hatékonyságot, egyúttal csökkenti a kockázatokat. Az adatok és dokumentumok hatékony tárolásával kontrollálni lehet az operatív rendszerekben felhalmozódó mennyiséget. Az ilyen megoldások az adatvédelmi szabályozásokhoz, így a GDPR-hoz igazodva támogatják az információtárolást, valamint teszik lehetővé a szabályos adattörlést. „Egy megfelelő rendszer alacsonyabb költségeket, rugalmas, költséghatékony adat- és dokumentumtárolást biztosít, jobb rendszerteljesítményt és csökkentett adatlábnyomot eredményez, megoldja a mennyiségi és növekedési problémákat” – szögezte le a szakember. A könnyű adatkivonatolással biztosítani lehet a könyvvizsgálók számára a szükséges formátumokat, és az auditálás és releváns információk megtartása mellett ki lehet vezetni az elavult rendszereket. 

 

Ebben lehet a vállalatok ideális segítőtársa a személyre szabható, magas felhasználói élményt kínáló S/4HANA, az SAP forradalmian új, valós idejű vállalatirányítási rendszere (ERP), amely felhőalapon és helyben telepíthető alkalmazásként (on-premise) is elérhető. Az SAP HANA platformra épülő megoldás a vállalati rendszerek teljes átalakulását ígéri: olyan elektronikus alapot teremt, amely azt a sebességet, egyszerűséget és integrációt nyújtja a vállalkozásoknak, amelyekkel képesek megfelelni a digitális gazdaság követelményeinek.

 

Holenda Balázs

„Az SAP-t használó hazai cégek a Deloitte partnerségének köszönhetően számos, a felmérésben is szereplő problémát orvosolhatnak a Serrala fejlett technológiájával, az intelligens automatizálással és a személyre szabott tanácsadással” – tette hozzá Holenda Balázs, kiemelve, hogy a Serrala adat- és dokumentumkezelési megoldások könnyen áthelyezhetők az olyan új platformokra, amilyen az SAP S/4HANA. Utóbbi szinte bármilyen régi adatbázis migrálására alkalmazható azt biztosítandó, hogy az üzleti felhasználók a korábbi, historikus információkhoz is egyszerűen hozzáférhessenek. 

 

Christian Breiholz

És ha már adatigény: a Serrala legutóbbi Future of Finance felmérésének válaszadóinak valós idejű adatokra volna a leginkább szükségük a jövőre nézve. Christian Breiholz szerint – Serrala, Accounts Payable & Adat- és Dokumentumkezelés üzletág VP – ez azt jelzi, hogy a szervezetek már nem csupán a feldolgozási költségek csökkentésére vagy a manuális feladatok megszüntetésére kívánják alkalmazni a technológiát: versenyképességüket akarják javítani azzal, hogy nagyobb értéket teremtenek.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38