Az ABB innovatív technológiája fenntarthatóbbá teszi a divatipart

forrás: Prím Online, 2021. október 19. 09:58

Az ABB automatizálási, energetikai és minőségellenőrzési rendszereket, valamint villanymotorokat és hajtásokat szállít a Renewcell svédországi Sundsvall városában létesülő új, ipari textil-újrahasznosító gyártósorához. A Renewcell egy gyorsan növekvő, fenntartható technológiára alapozott (“sustaintech”), svéd vállalat, amely textilanyagok újrahasznosításra szakosodott.

A korábbi SCA papírgyárat az ABB technológiájával átalakítják a világ első, kereskedelmi léptékű, cellulóztartalmú textilanyagok előállításra alkalmas, újrahasznosító üzemévé. Az üzemben a cellulóztartalmú textilanyagokat természetes anyagok, köztük a cellulóz bontásával állítják elő, majd az így nyert komponensekből szövetek széles választékát gyártják.  A Renewcell már jelenleg is több divatcikkgyártóval folytat együttműködést. 2020-ban többéves partnerségre léptek a H&M Grouppal, céljuk, hogy a ruhákban az újrahasznosított textilanyagokkal váltsák ki a szűz cellulózrostokat.   

 

 

Az ABB és a Renewcell szerződése fontos mérföldkőnek számít a divatiparban, mivel az ágazat a ruhák alapanyagának előállítása során jelentős mértékű negatív hatást gyakorol a környezetre. A Renewcell előzetes számításai szerint a saját újrahasznosított alapanyagukból készülő textilszálak gyártása során kilogrammonként kb. 50 liter édesvízre van szükség, míg 1 kg pamut esetében ez a mennyiség kb. 1600 liter, a nem pamutalapú, cellulóztartalmú viszkóz esetében 90 liter. Az üzem 60 000 tonna maximális éves termelési kapacitását figyelembe véve, a Renewcell az innovatív módszerrel körülbelül 90 milliárd literrel tudja csökkenteni az édesvíz-felhasználását. A megtakarítás nagyságrendjét jól jelzi, hogy ennyi vízzel 36 000 olimpiai méretű úszómedencét lehetne megtölteni. A technológiai megoldás csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét, a műanyagszennyezést, valamint CO2- és a vegyi anyagok kibocsátását is. Az újrahasznosított szövet felhasználása elősegíti, hogy az ismert divatmárkákat gyártó cégek teljesíteni tudják a környezetkárosítás mérséklésére vonatkozó ígéreteiket.   

  

„Az ABB csapata bizonyította azt a kivételes képességét, hogy saját termékeire és szolgáltatásaira alapozva, teljes körű automatizálási és energetikai megoldást tud szállítani,” – nyilatkozta Patrik Lundström, a Renewcell vezérigazgatója.  „Rendelkeznek azzal a szaktudással, iparági jelenléttel és tapasztalattal, amelyre támaszkodva ezt a projektet pénzügyileg és határidők tekintetében is sínen tudjuk tartani. Mivel a két fél az erőforrás-hatékonyság, a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság terén azonos jövőképpel rendelkezik, így nagy örömünkre szolgál, hogy szorosan együtt dolgozhatunk ezen az izgalmas projekten.”   

 

 

„Technológia vállalatként az ABB-nél úgy véljük, hogy a villamosítási és automatizálási technológiák kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az iparágak átalakításában és a környezeti lábnyomuk csökkentésében,” – mondta Theodor Swedjemark, az ABB kommunikációs és fenntarthatósági igazgatója. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy támogathatjuk a Renewcell azon törekvéseit, hogy a divatiparban is nagyobb teret nyerjen a körkörösség, ami tökéletesen összhangban áll a 2030-as fenntarthatósági stratégiánkban kitűzött azon céljainkkal, hogy az ABB teljes szállítói lánca mentén növeljük a körkörös gazdálkodás mértékét.”   

 

Joachim Braun, az ABB „Feldolgozóipar” divíziójának vezetője így nyilatkozott: „Ez a megbízás lehetőséget nyújt számunkra, hogy a cellulóz- és papíripari szaktudásunkkal és az iparágban kivitelezett projektek során szerzett tapasztalatainkkal segítsük a Renewcellt csökkenteni a káros kibocsátások mennyiségét, kímélni az erőforrásokat, és végső soron javítani a divatipar fenntarthatóságát. Napjainkig a textilanyagoknak csak kevesebb mint egy százalékát hasznosították újra, ami arra vezethető vissza, hogy hiányzik az újrahasznosításhoz, illetve az újrahasznosított alapanyagra alapozott gyártáshoz szükséges technológia. Ez a projekt jelentős előrelépést hoz az iparág számára, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a minőségellenőrzési folyamataink alkalmazásával támogatjuk a fenntartható divatot a zászlajára tűző mozgalmat is.” 

 

 

A ruhák újrahasznosítási folyamata hasonló a cellulózszárításhoz, mivel itt is az a cél, hogy az újrahasznosítás során előállítandó új alapanyagok érdekében le kell bontani a pamutból vagy viszkózból készített textilanyagokban lévő cellulózt. A technológiának ez a hasonlósága lehetővé teszi, hogy a Renewcell továbbra is alkalmazni tudja a meglévő infrastruktúráját, köztük az SCA cellulózgyárban meglévő épületeket, a nyersvíz- és szennyvíz-szállító és kezelő rendszert, a sűrített levegős hálózatot és az áramellátó rendszert. Mindez kiegészülve az ABB papíripari és automatizálási szaktudásával biztosítja az újrahasznosítását azoknak a textilanyagoknak, amelyek egyéként hulladéklerakókba vagy égetőművekbe kerültek volna. 

 

Az ABB a cellulóz- és papíripari szakértelmével, például a cellulózszárító vezérlését szolgáló speciális technológiájával és a technológia folyamathoz kapcsolódó minőségellenőrzési ismereteivel segíti a projekt sikerét. Ilyen cellulózszárító berendezést korábban a papír- és csomagolóanyag-gyártásban, a nyers facellulóz szárításnál alkalmaztak. A megbízó a kísérleti berendezésen végzett tesztek nyomán azt is kérte, hogy súly- és nedvességtartalom-mérés is kiépítésre kerüljön. 

 

 

Az ABB új üzemben telepítendő technológiai megoldásai között lesz a vállalat piacvezető folyamatvezérlési rendszere, az ABB Ability System 800xA is, amely a folyamatok átláthatóságát és pontos vezérlési lehetőségét nyújtja a központi irányítóteremben dolgozó operátorok számára, így biztosítva, hogy a termelés erőforrás-hatékony legyen, kisebb legyen az anyagfelhasználás, és csökkenjen a hulladéktermelés. Ezen túlmenően az ABB PMC800 hajtásrendszerei az automatizálás teljes életciklusa során csökkentik a tulajdonlási költségeket (TCO), a gyártás során pedig javítják az energiahatékonyságot. Az ABB ACS880 frekvenciaváltókat (VSD-k) és IE4 szuper prémium hatásfokú, vasöntvény házas motorokat is szállít a projekthez. Az említett motorok hatásfoka magasabb, mint az EU környezettudatos tervezési követelményeiben kötelezően előírt IE3-as osztályú motorok hatásfoka. A VSD-k jellemzően 30 vagy még több százalékkal csökkenthetik az áramlásvezérelt cellulóz- és papíralkalmazások energiafogyasztását. 

  

Az ABB elkötelezett az iránt, hogy segítse ügyfeleit csökkenteni a káros kibocsátásokat és megőrizni az erőforrásokat. Az ABB tavaly adta ki a 2030-ig érvényes fenntarthatósági stratégiáját (Sustainability Strategy 2030), amely azokra a területekre fókuszál, ahol a vállalat a legjelentősebb eredményeket tudja elérni. Ezek sorába tartozik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, az erőforrások megőrzése, és a társadalmi fejlődés elősegítése.    

Kulcsszavak: technológia Renewcell ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38