A közösségi média bántó hangjai ellen lépett fel a Samsung

forrás: Prím Online, 2021. június 20. 12:23

A vállalat az internetes zaklatás elleni világnapon (#StopCyberbullyingDay) tavaly a tudatos okostelefonhasználatra buzdította a felhasználókat, idén pedig arra kérte őket, hogy közösen „némítsák el” a gyűlölet hangjait, és összefogva jobb irányba vigyük el az interneten zajló kommunikációt. A cyberbullying elleni harcban a felhasználók is részt vehetnek, és a #KedvesetVagyCsendet és a #OkosTelefonOkosHasználat hashtagek használatával példát mutathatnak másoknak.

A Samsung 2018-as hazai kutatása alapján a fiatalok életében elengedhetetlen szerepet tölt be az okostelefonjuk és az online térben töltött minőségi idő*. Ezt azonban számos esetben beárnyékolja az online zaklatás, amely a vállalat szakmai partnere, a Mélylevegő Projekt szakértői szerint minden harmadik magyar fiatalt is érint. A Samsung elkötelezett a felelős és etikus online viselkedés mellett, ezért indította el a #KedvesetVagyCsendet akcióját, amelynek célja, hogy elnémítsa a támadó, zaklató hangokat a magyar közösségi médiában. 

 

 

Június 18-án délelőtt több hazai TikTokker tett közzé videókat néma hangsávval és Instagram felhasználó véleményvezérek is posztoltak a témában, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az internetes zaklatás elleni harc fontosságára. A cyberbullying elleni világnapon a Samsung és a márkanagykövetek egy olyan problémáról kezdeményeztek párbeszédet, amelyet nagyon gyakran elbagatellizálnak, és ezért a zaklatás elszenvedői magányosnak, tehetetlennek érezhetik magukat. A jelenség hátteréről a Mélylevegő Projekt csapata osztott meg részleteket a kezdeményezés weboldalán, akik több mint egy éve foglalkoznak tudományos alapossággal mentális és társadalmi problémákkal. A pszichológusok által indított oldal a mentális zavarok megbélyegzése ellen küzd és nyújt mindennapi segítséget a követőinek.

 

A szakemberek szerint a cyberbullying olyan ismétlődő zaklatás, amely megvalósulhat kommentek, posztok vagy üzenetek formájában és súlyos hatással lehet az önértékelésre és az általános mentális egészségre. A zaklatás hátterében nem megfelelően kezelt stressz, önértékelési problémák vagy népszerűségre való törekvés is állhat. Másokon, az online térben levezetni a feszültséget azonban nagyon veszélyes lehet. A megosztott sértések gyorsan terjedhetnek, ez a védtelenség és megalázottság érzését keltheti az áldozatokban. A zaklatás rendkívüli stresszt okozhat, az áldozat elveszítheti az irányítást életvitele fölött, a belső feszültség pedig élettani problémákhoz, betegséghez, fizikai tünetekhez is vezethet. Sokan magukba fojtják a problémákat és attól félnek, csak rosszabb lesz, ha elmondják másoknak, ezzel pedig még tovább nehezítik a megoldást. 

 

 

 

A #KedvesetVagyCsendet kezdeményezéshez létrehozott weboldal megmutatja, hogy mennyivel jobb hely lenne az internet, ha bántó kommentek helyett kedves visszajelzéseket kapnánk, mégpedig úgy, hogy a komment „generátor” kedves szavakká alakítja a beírt rosszindulatú hozzászólásokat, amikkel a felhasználók korábban már találkoztak. A résztvevők minden zaklató szó helyett pozitív, bíztató üzeneteket kapnak, amelyek megerősítik őket abban, hogy értékesek, szeretik őket és bármire képesek, ha elszánják magukat. A zaklató üzenetek átalakításával az oldalon hallható zajos hangsáv, amely a bántalmazó hangokat jelképezi, folyamatosan elhalkul. 

 

„Magyarországon tavaly szólaltunk fel először az online zaklatás ellen a #StopCyberbullyingDay alkalmából. Fontosnak tartjuk, hogy idén se maradjunk csöndben, és ezzel elnémítsuk és megálljt parancsoljunk a bántalmazó üzeneteknek – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – A #KedvesetVagyCsendet akcióval szeretnénk üzenni és segíteni a cyberbullying elleni harcot azzal, hogy a bántó szavakat elcsendesítjük és így a közösségi médiás platformok biztonságosabbak lehetnek mindannyiunknak.”

 

 

Június 18-án, pénteken a Samsung és az akció résztvevői a fiatalok körében legnépszerűbb közösségi felületeket halkították el, ezzel minden olyan felhasználónak szeretnének alternatívát kínálni, akit ért már online zaklatás, arra bíztatva őket, hogy mindenképpen tegyék meg a szükséges lépéseket a saját lelki egészségük érdekében. Ezt megtehetik a zaklató tiltásával, törlésével a közösségi oldalakon, bármikor kérhetnek segítséget barátaiktól vagy a családjuktól, de szakemberhez is fordulhatnak vagy hívhatják a Kék Vonal számát. Sértő tartalmak esetén fordulhatnak a közösségi média felületek moderátoraihoz, bejelentést tehetnek a hírközlési hatóságnál, ha pedig veszélyben érzik magukat, a sürgősségi szervekhez.

 

A Samsung internetes zaklatás elleni kezdeményezése elérhető a www.okostelefonokoshasznalat.hu weboldalon, ahol a felhasználók segíthetnek elcsendesíteni a gyűlölet hangjait.

 

_____________

*  Samsung Electronics: A magyarok mobilhasználati szokásai c. felmérés, 2018

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38