Zöldültünk a járvány hatására

forrás: Prím Online, 2021. június 6. 09:59

Környezettudatosabbak vagyunk, mint a járványhelyzet előtt – derül ki a Dell Technologies Magyarország környezetvédelmi világnap kapcsán készített nem reprezentatív kutatásából. Vannak, akik szerint a világjárvány egyfajta ébresztő a bolygónk részéről. Szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy nem folytathatjuk kizsákmányoló életmódunkat. Akadnak olyanok is, akik mindig is szerettek volna kicsit jobban odafigyelni a „zöld” életmódra, de a korábbi, rohanó világban nem volt idejük ezzel foglalkozni. A karantén lelassult tempójában viszont nekik is jutott idejük arra, hogy változtassanak szokásaikon. 

A kutatásban résztvevők átlagosan 6,6-ra értékelték a járványhelyzet előtti környezettudatosságukat 10-es skálán, míg most 7,4-re. A válaszadók fele akár többet is fizet egy termékért, ha ezzel védi bolygónkat, a kitöltők kétharmada (68%) pedig azt mondta, hogy tudatosabban vásárol most, hogy ne kelljen kétnaponta elautózni a boltba, mert épp olyan ételt kívánt meg, amihez nincs otthon alapanyag. A megkérdezettek közel fele (46%) többet főz magára és családjára, így kevesebb az eldobható ételes doboz, majdnem a harmaduk (30,5%) pedig jobban odafigyel az energiafogyasztásra: áramtalanít minden készüléket, amit nem használ és a telefontöltőt is kihúzza a konnektorból. 

 

Sok kicsi sokra megy

Az elektronikai cikkek vásárlását sem vesszük félvállról. Minden tizedik válaszadó (12%) kiemelt figyelmet szentel annak, hogy környezetbarát alapanyagokból, környezetkímélő technológiával előállított, energiatakarékos árut válasszon, de a kitöltők 35 százaléka is igyekszik odafigyelni erre. 17 százalékuk, ha nem sokkal drágább, akkor a zöldebb terméket választja, 13 százalék pedig az energiafogyasztásra helyez nagy hangsúlyt, hiszen már ezzel is tesz apró lépéseket a környezetért. A kutatásban részvevők 11 százaléka csak az utóbbi időben kezdett ezzel foglalkozni, és körülbelül ugyanennyien vannak azok (10,5%), akik úgy nyilatkoztak, hogy sosem volt idejük és energiájuk erre ügyelni.

 

Csomagolás a szelektívbe?

A válaszadók negyede (23,7%) régebben nem foglakozott a csomagolás újrahasznosíthatóságával, de az elmúlt évben elkezdett erre is figyelmet fordítani a lehetőségeihez mérten. Ez is alátámasztja, hogy egyre tudatosabban gondolkodunk. Minden tizedik kitöltőnek a legfontosabb szempontok között szerepelt, míg a legtöbben (43,2%) mindig is figyeltek rá, de nem a csomagolás újrahasznosíthatósága volt a döntő. Ugyanakkor nem elhanyagolható azoknak az aránya sem (21,6%), akiknek sosem volt ideje és energiája még ezzel is foglalkozni, csak a műszaki paraméterek számítanak és hogy megfeleljen a termék az igényeknek.

 

 

Hulladék, ami nem a kukába való

Az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében fontos kérdés, hogy az elektronikai hulladékot hogyan kezeljük. A kitöltők majdnem fele (46%) minden esetben a megfelelő helyen szabadul meg a feleslegessé vált eszközeitől, közel harmaduk (28%) pedig általában így jár el. A kitöltők 9 százaléka régebben nem foglalkozott ezzel, de az elmúlt évben ez megváltozott. Kicsit többen (12%) vannak azok, akikkel előfordult már, hogy megfelelő helyen adták le az elektromos hulladékot, de nem ez a jellemző. Elenyésző (5%) azoknak az aránya, akik egyáltalán nem foglalkoznak ezzel.

 

Mivel az elektronikai eszközök veszélyes hulladéknak számítanak, a Dell termékek forgalmazói és viszonteladói maradéktalanul eleget tesznek a jogszabályban rögzített visszagyűjtési kötelezettségeiknek. Ugyanakkor ezek az eszközök sem feltétlenül kerülnek az újrahasznosító telepekre, mivel a vállalat a még használatra alkalmas eszközöket felújítja és olyan helyre juttatja el, ahol még hasznukat veszik. Mindemellett más helyi környezetvédelmi kezdeményezések is zajlanak. A magyar Dell csapat azt is vállalta, hogy a „Szerda reggelek a Dell-lel” online rendezvénysorozat Föld napja különkiadásán résztvevők nevében ültet egy-egy fát a környezetvédelmi világnapig, így összesen több mint 60 darab új facsemete növekszik nekik köszönhetően.

 

Cél: a karbonsemlegesség

A Dell Technologies mindig is kiemelt figyelmet fordított a környezettudatosságra, először a 2002-es környezetvédelmi jelentésükben hozták nyilvánosságra a működésük során kibocsátott üvegházhatású gázokra vonatkozó adatokat. A vállalat azóta is azon dolgozik, hogy minél jobban visszaszorítsa az üvegházhatású gázok kibocsátását a létesítményeiben és az ellátási lánc minden pontján, valamint csökkentse a termékei energiaigényét. A cél, hogy 2020-as közvetlen és közvetett kibocsátási értékeit 50 százalékkal csökkentse 2030-ig, majd 2050-re karbonsemlegessé váljon. Ennek érdekében első lépésként a vállalat az infrastruktúra fejlesztésével és a műveleteik energiahatékonyságának fokozásával folyamatosan csökkenti az energiaigényét. A tervek szerint 2030-ra 75 százalékban, 2040-re pedig 100 százalékban megújuló forrásból származó villamos energiát használ majd, a közvetett kibocsátását is szinte nullára fogja csökkenteni, eleget téve a karbonsemlegességre vonatkozó célnak. Ennek eléréséhez folyamatosan egyeztetnek és együttműködnek a beszállítókkal. A Dell Technologies hosszú távon segíti a beszállítókat a megújuló forrásból származó villamosenergia beszerzésében, az energiahatékonyság fokozásában, a logisztika fejlesztésében, valamint az éghajlattal kapcsolatos mérések és jelentések finomításában. 

 

Elkötelezettségüket bizonyítja, hogy 2013-ban az iparágban elsőként a teljes termékkínálatunk energiaigényének 80 százalékos csökkentését tűzték ki célul 2022-ig. A legfrissebb jelentés szerint már majdnem elérték a 70 százalékot, és mindent megtesznek a cél eléréséért az utolsó évben. Mindemellett a termékeket is egyre tudatosabb szempontok alapján tervezik. Például az XPS modellek alkatrészeinek 90 százaléka egyszerűen újrahasznosítható vagy újrafelhasználható, a fehér, bambuszból készült csomagolótálcák pedig 100 százalékban újrahasznosíthatók, ezzel egyidejűleg ki tudják váltani az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok használatát is.

 

A kutatásról: 

A Dell Technologies Környezettudatos viselkedéshez kapcsolódó online, nem reprezentatív kérdőíves felmérése 2021. május 18. és 26. között zajlott, a Typeform.com felületén.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38