A Sony közreműködik a római okos város kísérleti projektben

forrás: Prím Online, 2021. május 31. 18:11

A Sony Europe bejelentette, hogy az AI feldolgozóegységgel felszerelt IMX500 képérzékelői három, az Envision által szervezett okos város kísérlet alapját képezik Rómában, amik a városi közlekedés okozta környezetszennyezést és a gyalogos átkelőhelyen történő baleseteket hivatottak visszaszorítani.  

A kísérlet fő célja az, hogy az IMX500 használatával létrejöjjön az okos parkolási rendszer, amely csökkenti a parkolóhelyek keresése által okozott környezetszennyezést és a forgalmi dugókat. A kísérlet során a kezdeményezők arra törekednek, hogy egy mobilalkalmazás segítségével felbecsüljék azon rendszer a hatékonyságát, ami jelzi a sofőröknek a legközelebbi szabad parkolóhelyet. 

 

A tesztelési folyamat az okos város rendszereiről készült tanulmányra épül. A rendszerek a tömegközlekedési hálózat kapacitását és növekedését hivatottak biztosítani a le- és felszálló utasokat számláló okos buszmegállókkal. A rendszer ezzel azonosítja az esetleges túlterhelést a buszok gördülékenyebb utasellátása és a költségoptimalizálás érdekében. 

 

Továbbá a sofőröket egy járdán működő, alacsony késleltetésű riasztórendszer fogja figyelmeztetni arra, ha egy gyalogos átkel az úton, így csökkentve a gyalogátkelőn történő balesetek számát. 

 

A kísérlet várhatóan júniusban veszi kezdetét.

 

Az IMX500 az első képszenzor, ami mesterséges intelligenciával rendelkezik. A konfiguráció lehetővé teszi, hogy a kísérlet során olyan metaadatokat gyűjtsenek ki, amik a szabad parkolóhelyeket, egy zebrán átkelő gyalogost, illetve a buszról le– és felszálló utasok számát dolgozzák fel. Az adatvédelmi rendeletek értelmében a szenzor nem tárolja az információk gyűjtése során elkészült képeket. 

 

Ez a módszer csökkenti a sávszélességet igénylő hálózatok használatát és az energia- és kommunikációs költségeket, valamint hozzájárul az állampolgárok adatvédelmének biztosításához is. 

 

A Sony Europe elkötelezett amellett, hogy támogassa az okos városok fejlesztését és megvalósítását, és a városok különböző problémáinak megoldásában a Sensing as a Service (SeaaS) üzleti modell használatával. 

 

 

A nagyvárosokat érintő problémák: forgalom, torlódások és a gyalogosok biztonsága

A város vezetése szerint a forgalmi dugók kialakulásában meghatározó szerepe van a parkolóhelyet kereső autósoknak, ezért a kísérlet során megpróbálják számszerűsíteni a problémát. A Sony képalkotó és képérzékelő technológiái közösségi célokat is ellátnak, és illusztrálják, hogy az IMX500 képszenzor képes enyhíteni a zsúfolt városok problémáit.

 

A gyalogosok és a járművek közötti távolság a gyalogosok biztonságát mérő fő mértékegység. A kísérlet célja, hogy mennyiségi elemzés segítségével megelőzze a gyalogos baleseteket a kereszteződésekben a jelzőmechanizmusok segítségével. 

 

Antonio Avitable, a Sony vállalati szövetségért és befektetésért felelős igazgatója az alábbiakat nyilatkozta: „Ez a projekt egyértelmű példája annak, hogy a Sony képérzékelő megoldásai a felhasználók érdekeinek szolgálása mellett képes az emberek adatainak védelmére is.”

 

„Az IMX500 segít abban, hogy a fenntarthatóbb és élhetőbb városokkal kapcsolatos elképzeléseinket minél hamarabb megvalósíthassuk.” 

 

A megvalósuló technológia

Róma belvárosában számos Genius típusú okosszenzort telepítettek. A tesztfázisban neurális hálózat kiépítésére került sor a rendelkezésre álló parkolóhelyek, valamint a buszmegállókban várakozó, a buszra le- és felszálló, valamint az gyalogos átkelések vagy az gyalogos átkelőknél várakozók számának azonosítására.

 

Minden Genius okosszenzor két érzékelőből áll, amelyek a környező utakra és a parkolóhelyekre fókuszálnak. Az érzékelők valós idejű, neurális hálózatok által kidolgozott adatokat küldenek a szabad parkolók pontos helyéről, a gyalogosok előfordulásáról és az autóbuszmegállókban sorakozó emberek számáról.

 

Ingyenes parkolóhely-alkalmazás

Az ingyenes parkolóhelyek pontos helye az okosszenzornak köszönhetően valós időben látható. Ezt követően az intelligens szenzorba integrált érzékelő neurális hálózat segítségével az adatokat azonnal feldolgozza, és elküldi a partnercég, az Envision felhőszoftver-platformjára. Az ingyenes parkolóhely koordinátáit valós időben mutatják a térképen, amely az adott terület felé tartó sofőr által használt mobileszközön jelenik meg.

 

 

 

A gyalogosok biztonsága

A megoldás a különböző helyszíneken megméri és összehasonlítja a gyalogosok jelenlétét. A neurális hálózat érzékeli a járókelőket az átkelőhelyeken, és fényjelzéssel figyelmezteti a járművezetőket.

 

Okos buszmegállók

A sor hosszára és a buszra fel- és leszálló emberekre vonatkozó adatokat az okosegységekben található érzékelő neurális hálózaton keresztül dolgozza fel, és küldi az Envision szoftverplatformnak. A felület a buszközlekedési hálózat tervezésének és ütemezésének javítása érdekében összesíti és elérhetővé teszi az adatokat a nyilvános buszhálózatot irányító személyzet számára. „Zsúfolt” jelzővel illetik azokat a járatokat, melyek túlterheltek, ezáltal elkerülhetők lesznek a teli buszok, könnyebben lehet menedzselni a közlekedési infrastruktúrát, és javítani a polgárok utazási élményét.

 

A kísérletet Róma városában több olasz startup vállalkozás együttműködésével és a Sony Europe támogatásával végzik.

  •  TTM csoport (DP Control) – Felelős az okosegységben található IMX500 képérzékelő telepítéséért.
  •  Envision – Felelős az okosegységek fejlesztéséért. Az Envision „End2End as a service” infrastruktúrákat tervez és fejleszt az intelligens városok és az IoT számára, amelyeket az UrbanVision szoftverplatformon keresztül kezel.
  •  Citelum – Európában és világszerte vezető vállalat a közvilágítás piacán, mely széles körű tapasztalattal büszkélkedhet a közúti jelzőtáblák, a videós megfigyelés, a városi elektromos járművek és szolgáltatások, és a Wi-Fi hálózatok területén. A Citelum a projekt támogatója, és a közlekedési lámpákon található okosegységek telepítéséért, a jelzőlámparendszerek rendes és rendkívüli karbantartásáért, valamint a fényjelző táblákért és a forgalomszabályozásért felelős Róma városában.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38