Egy infokommunikációs innováció idén is 1 millió forintot ér

forrás: Prím Online, 2021. április 7. 12:16

Elindult a HTE Fekete László-díj pályázat, amelyre egyéni vagy céges keretek között megvalósított infokommunikációs termékkel vagy szolgáltatással lehet jelentkezni, 2021. október 1-jéig. A díjra azon magánszemélyek pályázhatnak (vagy jelölhetik őket), akik az adott innovatív fejlesztés koncepciójának kialakításában, illetve létrehozásában vettek részt feltalálóként és/vagy vezetőként. A nyertes az impozáns szakmai elismerés mellett 1.000.000 Ft jutalomban is részesül. 

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) az ICT szakma jeles képviselőivel karöltve 2020-ban hozta létre ezt a díjat, a hazai távközlési és informatikai szegmens meghatározó személyisége, Fekete László emlékére. A túl korán távozó szakember évtizedeken át ismert és fontos szereplője volt a magyar infokommunikációs közösségnek, folyamatosan kutatta az innovációs megoldásokat, és számos ma már elismert szakembert mentorált. Nevéhez kötődik többek között a WAP és ezzel gyakorlatilag a mobilinternet megvalósítása Magyarországon, az IPTV bevezetése kábeltévé hálózaton vagy a mobiltévé. Nemcsak értette a szakmát, hanem valahogy előre látta, mely technológiákkal és milyen irányba érdemes haladni. A HTE a tiszteletére alapított díjjal a friss generációk innovátorait igyekszik ösztönözni.

 

Fekete László

 

– Rendkívül megtisztelő, hogy édesapám pályatársai egy ilyen díjjal emlékeznek rá. Ő már fiatal éveiben tudta, hogy az infokommunikációban lesz a jövő. Fontosnak tartotta, hogy az egyetemre bekerüljön a programozás, a telekommunikáció, szívesen osztotta meg a fiatalokkal az ötleteit, szeretett velük közösen gondolkodni, és bátorságra, innovatív szemléletre ösztönözte őket. Örömmel tölt el, hogy a nevét viselő díj az Ő gondolkodásmódját hivatott tovább éltetni – nyilatkozta Fekete Fanni az édesapja emlékére létrehozott pályázatról.

 

A 2020-as HTE Fekete László-díjat Nagy Gergő tudhatta magáénak, aki egy mély neurális hálózat-alapú mozdulat és esés felismerésére épülő White Label okostelefon-alkalmazást hozott létre személybiztonsági és egészséggondozási szolgáltatásokhoz. Az ő nevéhez kötődik a 112-es SMS alkalmazás fejlesztése is. Innovációja a pályázaton többek között olyan ötletekkel versenyzett, mint egy digitális újságszolgáltatás látássérültek számára, a közlekedés digitalizációjának IT biztonsági kutatásai, vagy az új hívásminőség vizsgálati technológia, amely felülírja az eredeti, GDPR-problémákat felvető hangadat-vizsgálati módszereket.

 

A 2021-es díjra október 1. éjfélig lehet jelentkezni olyan innovatív termékkel vagy szolgáltatással, amely elérte már a piaci hasznosítás fázisát és a pályázat beadása napján is használatban van. Az ICT szakma jeles hazai szakembereiből álló zsűri a legértékesebb innovációval nevező pályázót a szakmai elismerésen túl 1.000.000 Ft-os díjazásban is részesíti.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36