Lerakták az NMHH Visegrádi utcai műszaki épületbővítésének alapkövét

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 11. 09:53

Újabb állomáshoz érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Visegrádi utcai épületkomplexumának bővítése: Karas Monika, a hatóság elnöke és Sorbán János gazdasági igazgató letették az új többfunkciós műszaki épületrész alapkövét. A többek között mérőlaborokat, egy rendezvényközpontot és egy szerverközpontot magába foglaló épületegyüttest 2022-ben adják majd át. 

A főváros XIII. kerületében, a Göncz Árpád városközpont közelében, az NMHH meglévő telephelyének bővítéseként épülő többfunkciós műszaki épületben egy modern, európai viszonylatban is egyedülálló  EMC-mérőkamrát és számos kisebb speciális mérőkamrát, illetve mérőlabort alakítanak ki. Mindezek mellett az új épületrészben irodák, tárgyalók, rendezvényközpont és mélygarázs, valamint egy nagy kapacitású, számítógépes adatközpont is helyet kap majd. 

 

Az NMHH-s mérőlaborok fejlesztését, bővítését az évről évre gyorsabb műszaki fejlődés indokolja, hiszen a jelenlegi laboratóriumokat húsz évvel ezelőtt alakították ki.    

 

Az új épületben pontosan ugyanazokat a tevékenységeket fogjuk végezni, amit a jelenlegiben, csak jóval magasabb műszaki színvonalon. Ahhoz, hogy jól láthassuk el a feladatainkat, égetően szükségesek azok a fejlesztések, amit a ma és a belátható jövő technológiai trendjei követelnek meg tőlünk – mondta az NMHH elnöke. Karas Monika hozzátette: olyan épületet szerettek volna, amely esztétikumában és energetikai megoldásaiban is illik a hatósághoz, különösen annak tudatában, hogy egy ilyen méretű és ilyen hangsúlyos helyen álló épület nemcsak a kerület, de az egész város arcára is új vonást rajzol. A tervezésnél ezért a lehető leggazdaságosabb, a minimális energiafogyasztású megoldások mellett döntöttek: a hőszivattyús technológia, a függőleges zöldfalak és a tetőkertek a legkörnyezettudatosabb épületek közé emelik majd az új komplexumot, és ügyeltek rá, hogy a telken a zöldfelületek eddigi aránya is jelentősen növekedjen, a jelenlegi kb. 10 százalékról 35 százalékra.  

 

 

Az épület kivitelezésének lehetőségét nyílt közbeszerzési eljárásban a Grabarics Kft. nyerte el, a terveket pedig a Nirmana Építésziroda készítette. Vékony Péter vezető építész a helyszínen elmondta, az épület a komplexitás mintaépülete. Nincsenek felesleges, rosszul kihasznált terek, de nincs szűkösség sem. A vertikális zöldfelületek mintául szolgálnak épp úgy, mint az emberi munkakörnyezet és a speciális munkavégzés keretei – mondta az építész. Ahogy a kolostorok és az egyetemek az újra formálódó világ tudásközpontjai voltak, a technológia fellegvárai, szellemi műhelyek és nem egy esetben a hírközlés komplexumai, úgy az NMHH épülete is egyfajta tudásközpontként terveződött és valósul meg – fogalmazott Vékony Péter.

 

A hatóság különös figyelmet fordít arra, hogy a munkálatok közben a környék por- és zajterhelését minden lehetséges eszközzel csökkentse, a munkafolyamatokról pedig rendszeresen tájékoztatják a környék lakóit. Az épületet várhatóan 2022 tavaszán adják át. Az építési projekt teljes költsége nettó 17,7 milliárd forint.

 

Miért kell új EMC-mérőkamra?

Az elektromágneses sugárzás adására és vételére alkalmas elektronikus berendezések működési jellemzőinek (rádiótechnikai) és elektromágneses összeférhetőségének (EMC) vizsgálata csak speciálisan kialakított mérőhelyen végezhető. A vonatkozó EMC-szabványok szerint az ilyen helyiségek méretének alkalmasnak kell lennie arra, hogy magába foglalja a vizsgált berendezést, valamint speciális kialakításának és bevonatának semleges mérési teret kell biztosítania. A hamarosan megvalósuló, nagy méretű kamra építésének célja, hogy az NMHH megőrizhesse a laboratórium nemzetközi akkreditációját, részt vehessen laborközi összehasonlító mérésekben és a nemzetközi mérésügyi kampányok során azonos megbízhatóságú és azonos pontosságú mérési eredményeket tudjon biztosítani, és olyan nagyméretű eszközöket is képes legyen tesztelni, mint például egy önvezető autó. 

 

Előtérben a zöld szemlélet

Megújuló energiaforrások és környezetkímélő megoldások biztosítják, hogy az új komplexum minél kevésbé terhelje majd a környezetet: az épületben a fűtés nem gázzal, hanem hőcserélő technológiával fog működni, aminek energiafelhasználása a passzívházakét közelíti. A levegő minőségét a tetőkerti, a jelenleginél négyszer nagyobb zöldterület javítja majd, a telepített növények és fák a felfogott esővizet fogják megkapni. A jelenlegi zajterhelést szinte megszünteti a háromszintes mélygarázs, ahol a telephelyre érkező összes hatósági és dolgozói autó is parkolhat majd.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59