A válságban tovább erősödik a digitális kommunikáció, de a kilábalás lassú lesz

forrás: Prím Online, 2020. június 5. 09:21

Az IAB Hungary rendszeresen szervez különféle eseményeket a tagjai számára, amelyek egy-egy kiemelt trenddel, fontos piaci jelenséggel foglalkoznak. A június 3-i IAB Café a digitális reklámköltés alakulását vizsgálta, különös tekintettel a koronavírus hatásaira. A szakmai szervezet egy friss kutatást is bemutatott az eseményen.

Az IAB Café egy félig kötetlen esemény, amely valamilyen digitális reklámpiaci téma köré szerveződik. A tavasz és a nyár ilyen szempontból hagyományosan az előző évi digitális reklámköltés (Adex) és a jövőt illető várakozások (Adexpect) elemzése jegyében telik el. A koronavírus-járvány és a nyomában érkező válság két szempontból is felülírta a szokásos menetrendet: egyfelől a korábbi várakozások szinte kiadásuk után azonnal zárójelbe kerültek, másfelől az IAB Café a netre költözött, és több mint 150 résztvevő követte az elhangzottakat.

 

16%-kal bővült a digitális reklámpiac 2019-ben

Novák Péter (a DAN Hungary vezetője, az IAB Hungary elnökségi tagja) mutatta be a 2019-es Adex kutatás eredményeit. A digitális reklámköltés 2019-ben 16 százalékkal bővült, és elérte a 104,7 milliárd forintot. A digitális piac minden szegmense nőtt az email marketing kivételével. Folytatódott a mobil- és a videóköltés bővülése, és 3 milliárd forint fölé került a programmatic.

 

Miközben a 100 milliárd feletti költés jól mutatja a digitális terület súlyát a teljes médiaköltésen belül, a tavalyi évben tovább nőtt a globális szereplők részaránya: immár 57%-ot tett ki. Ez az arány még inkább a Google-Facebook páros felé billen a mobil platformon 84%-kal. Utóbbiról Novák Péter elmondta: mivel a legtöbb kampány mostanra platformsemleges, ezért az IAB Hungary a jövő évtől nem vizsgálja külön a mobil arányát a költésekből.

 

 

Szinte a teljes piacot érezhetően befolyásolja a koronavírus-helyzet

Az esemény második előadója Kardos Gábor (Magyar Jeti Zrt., IAB Hungary elnökségi tagja) volt, aki a digitális piaci várakozásokat hagyományosan bemutató Adexpect-adatokat állította párhuzamba az IAB friss, a Covid-19 hatásait elemző kutatásnak eredményeivel. Ez mindössze néhány héttel készült a 2020-as AdExpect után, de már egy teljesen új világot ír le.

 

Az Adexpect kutatás még egy olyan piac képét vázolta fel, amely 12,7 százalékos bővülést várt 2020-ra - és korábban jellemzően óvatosan alulbecsülte tényleges növekedést. Erre az évre a legdinamikusabb növekedést a videó, a programmatic és a mobil szegmensben várták a megkérdezettek, azaz a korábbi trendjeinek folytatódására számítottak.

 

Csakhogy az adatfelvétel március elején zárult, ezért – összhangban az IAB Europe kezdeményezésével – az IAB Hungary újabb kutatást végzett április-májusban, hogy képet kapjon a koronavírus már érzékelhető hatásairól. A B2B felmérés nem reprezentatív, ugyanakkor a 74 válaszadó 7 szegmenst képvisel, és döntő többsége döntéshozó vagy közvetlen döntéselőkészítő, így a válaszok jól tükrözik a piac jelenlegi gondolkodását.

 

A megkérdezettek 55%-ára jelentős hatással van a koronavírus, további 34% pedig mérsékelt hatásról számolt be a bevételek és a működési körülmények tekintetében. Érdekes ugyanakkor, hogy e hatást nem kizárólag negatívnak élték meg a megkérdezett iparági szereplők. Miközben a bevételek csökkenése, a kampányok eltolása vagy lemondása, a változásokból eredő plusz munka jelentős terhet ró a piacra, addig a munkafolyamatok digitalizálódása, rugalmasabbá válása (pl. távoli munkavégzés), áramvonalasítása (pl. kevesebb „felesleges” meeting) olyan pozitívum, amit – mint a későbbi kerekasztal-beszélgetésen is elhangzott – a többség szívesen megőrizne. Az idei évre két szóval lehet leírni a piacot: csökkenés, bizonytalanság.

 

Ha a különböző válaszadói szegmenseket vizsgáljuk, a médiatulajdonosi oldal 87%-a számolt be jelentős bevételi hatásról, miközben az ügynökségek 58%-a és a hirdetők 31%-a számolt be jelentős költsécsökkentésről. A koronavírus mérsékelt bevételi hatással az ügynökségi válaszadók további 39%-a és a hirdetők 44%-a esetében volt. Miközben ezek az arányok egészében azt sejtetik, hogy az iparág szinte minden szereplője komoly kihívásokkal szembesül, a többség igyekszik a munkatársait megőrizni. Létszámleépítésről mindössze 18% számolt be, ennél sokkal jellemzőbb megoldás a létszámstop (62%) és a fizetések csökkentése (41%).

 

A bizonytalanságok mellett is érzékelhető a válaszokban egyfajta óvatos optimizmus – ez erősebb a saját cégre vonatkozóan, mint a teljes iparág esetében. A 2020 Q2 és Q3 közötti különbség figyelemreméltó. Erre a negyedévre 30% vár 25%-nál nagyobb csökkenést, összességében pedig 85% számít valamilyen mértékű lassulásra. 2020 Q3-ra vonatkozóan már a válaszadók kétharmada jobb bevételekkel/költésekkel számol, mint az előző negyedévben. A piac visszakapaszkodása legkorábban 2020 Q4-re várható, de a pesszimistább szcenáriók 2021-et valószínűsítenek.

 

Az IAB Hungary azt is vizsgálta, hogyan alakul az egyes digitális szegmensek bevétele ebben a negyedévben. Egyedül a search esetében van 50% felett azok aránya, akik stagnálást vagy növekedést várnak. A második legválságállóbbnak a válaszok alapján a social bizonyul. Emellett az IAB Hungary a különféle szakmai prioritások alakulásáról is megkérdezte tagjait, és mint kiderült, a performance kampányokat előrébb sorolják a piac szereplői, míg a branding időlegesen háttérbe szorult.

 

Idén biztosan nem lesz növekedés

Az eseményt kerekasztal-beszélgetés zárta: Barnóth Zoltán (GroupM) Ihász Ingriddel (HOPPex), Kékesi Zsuzsával (HVG, IAB Médiaszekció vezető), Szabó Edinával (OMG) és Szutor Ferenccel (DataMe, IAB elnökségi tag, Adat munkacsoport vezető) beszélgetett. A résztvevők abban egyetértettek, hogy nehéz becslést adni a piac alakulásáról, a mostani fellélegzés időlegesnek tűnik, és a vírus második hulláma és/vagy a makrogazdasági mutatók kedvezőtlen alakulása könnyen megbillentheti a lassanként aktivizálódó fogyasztókat és ezzel az őket megcélzó piaci szereplőket. Ha azonban a különböző médiatípusokat tekintjük, a digitális mindenképpen azok között van, amelyek az újabb lendületvétel katalizátorai lesznek.

 

A válságnak nem csupán vesztesei vannak, hanem nyertesei is. Így például az e-kereskedők, az otthoni munkavégzéshez és tanuláshoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások, a sportszergyártók, a hobbi vagy a lakberendezés szegmens nagyot nyertek. A nagy kérdés az, hogy a megváltozott fogyasztói szokások és igények mennyire lesznek tartósak. Az életünkben bekövetkezett „kényszerdigitalizáció” vagy a home office rugalmassága a kezdeti sokk és nehézségek után mostanra sokaknak kényelmes és vonzó, azaz várhatóan a fogyasztók és a cégek is magukkal viszik az új valóságba a most megtanultakat.

 

A beszélgetés zárásaként a résztvevők a digitális költés idei alakulására adtak becslést. A legoptimistább szcenárió a negatív stagnálás, de a többség 10%-os vagy ezt meghaladó éves csökkenésre számít - a digitális kommunikáció további térnyerése mellett..

 

A kutatás (egyben az IAB Cafe-n  bemutatott prezentáció) anyaga elérhető az IAB Hungary dokumentumtárából: https://iab.hu/dokumentum/iab-hungary-kutatas-a-koronavirus-okozta-valsag-hatasarol-a-digitalis-reklampiacon/ 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38