Mindent digitálisan – így változtak kapcsolattartási és munkavégzési szokásaink a járvány idején

forrás: Prím Online, 2020. május 5. 10:38

A 2020 tavaszán kialakult járványhelyzet miatt a hagyományos kapcsolattartási formák korlátozottabbá váltak, a figyelem pedig (még inkább) a digitalizáció irányába terelődött. Fél év alatt 54-ről 71 százalékra nőtt azon internetezők aránya, akik szerint a digitalizáció pozitív hatást gyakorol a mindennapi életünkre. A felgyorsult digitalizáció leginkább a kapcsolattartási szokások változásában jelenik meg: 2019 októberéhez képest közel tíz százalékkal nőtt a közösségi médiát napi szinten használók aránya, emellett jelenleg a munkavállalók több mint harmada otthonról dolgozik. Mégis mennyiben változtak a kapcsolattartási folyamatok a vírus hatására? Az eNET friss kutatása a kérdést 2020 áprilisában, a felnőtt magyar internetezők körében vizsgálta.

Magánjellegű kapcsolatainkban nagyobb teret kap a közösségi média

Az eNET 2020 áprilisában végzett kutatása alapján az utóbbi fél évben jelentősen megváltozott a digitalizáció megítélése az internetezők körében: 54-ről 71 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a digitalizáció pozitív hatást gyakorol a mindennapi életünkre. Ez a kedvezőnek ítélt hatás részben a digitalizáció nyújtotta kommunikációs, kikapcsolódási, illetve tájékozódási lehetőségeknek tudható be, melyeknek egyik platformja a közösségi média. Jelenleg az internetezők 99 százaléka használ valamilyen közösségimédia-alkalmazást. Az aktív közösségimédia-használók aránya már 2019 októberében is magas volt (79%), azonban – feltehetően a vírus hatására – fél év alatt közel tíz százalékkal nőtt a napi szintű használati arány (87%). 

 

Jelenleg a TOP három legnépszerűbb platformon a magyar népesség több mint fele rendelkezik felhasználói fiókkal: a Facebookot, valamint a YouTube-ot ötmilliónál is többen, a Facebook Messengert pedig közel ennyien használják. Kevésbé, de így is milliók körében népszerű még a Viber (2,9 millió), az Instagram (2,1 millió), valamint a Skype (2 millió). 

 

 

 

A jelenlegi helyzetben a közösségi média a rokonainkkal való kapcsolattartás esetében is meghatározó: interneten keresztül a netezők fele napi szinten tartja a kapcsolatot (vele nem együtt élő) családtagjaival, harmaduk naponta többször is. A digitalizáció kapcsolattartásra gyakorolt pozitív hatását mutatja, hogy az internetezők 72 százaléka szerint a digitális megoldások hozzájárulnak a család együtt tartásához (ez az arány 2019 májusában még 66 százalék volt). 

 

Home office: kihívás a munka és a magánélet szétválasztása

A jelenlegi járványhelyzet miatt a kapcsolattartási trendek mellett a munkafolyamatok is megváltoztak. Az internetező munkavállalók háromnegyedének munkavégzését érinti valamilyen módon a koronavírus-járvány, közülük a legtöbben – több mint harmaduk – távmunkában dolgozik. A munkavállalók negyede állítja, hogy a járvány hatására nőtt a munkaterhelése, ötödüknek viszont csökkent. Sajnos vannak olyanok is, akik helyzete ennél is kedvezőtlenebb: 7 százalék vesztette el a munkáját, 6 százalék pedig nem képes elvégezni azt.

 

 

 

A távmunkavégzők esetében a kollégák közötti legnépszerűbb kapcsolattartartási formák az e-mail (83 százalék) és a telefon (69 százalék), de nagy számban vannak olyanok is, akik közösségi médián keresztül kommunikálnak egymással (43 százalék). 41 százalékuknál a leginkább új trendnek számító csoportmunka eszközök (pl. Teams, Slack) is használatban vannak. 

 

A távmunkavégzőknek számos új kihívást jelent az otthoni munkavégzés – legalábbis felüknek egészen biztosan, akik azelőtt még sosem dolgoztak home office-ban. Az otthoni munkavállalók esetében leginkább a munka és a magánélet összemosódása jelent problémát: 57 százalékukkal már előfordult, hogy magánügyeivel is foglalkozott a munkavégzés alatt, negyedük emiatt túlórázott is. Tíz távmunkavégzőből négyet kerestek meg szabadidejében munkaügyekkel, ugyanennyien túlóráztak amiatt, hogy home office-ban nehezebben tudták abbahagyni időben a munkát. De egyéb problémák is megjelennek az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban: harmaduk nehezebben kommunikált a munkatársaival, negyedükkel pedig megesett, hogy az otthoni munkavégzés miatt nem is volt kedvük dolgozni, így a teljesítményük sem volt túl hatékony. 

 

Digitális kapcsolattartás: új tudások és készségek birtokosai lettünk

A járvány okozta megpróbáltatások ellenére az internetezők pozitívumként ítélik meg a digitalizáció fejlődését, többségük szerint a járvány lecsengése után is érezhető lesz ennek hatása. Tízből legalább nyolc netező szerint a koronavírus miatt a digitális kapcsolattartás jelentősége felértékelődik, egyre többen és gyakrabban használják majd a digitális eszközöket. Az új helyzet előnyeként értékelték a digitális oktatás és a távmunkalehetőségek fejlődését is. 

 

Bár a koronavírus jelentősen befolyásolja a kapcsolattartási szokásokat, a digitális kapcsolattartásra vetítve pozitív hatása is van: a kialakult helyzet miatt a netezők több mint fele állítja, hogy több olyan dolgot is elsajátított digitális kapcsolattartás terén, amelyeket korábban nem tudott.

 

eNET

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38