Magyarországon először élesben is elindul a nyílt bankolás

forrás: Prím Online, 2020. február 20. 14:22

Öt hónapja léptek életbe az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének (PSD2) nyílt bankolással kapcsolatos rendelkezései, és a Számlázz.hu az egyike annak a négy fintech cégnek, amely megszerezte a Magyar Nemzeti Banktól az ún. AISP engedélyt, melynek értelmében – az ügyfelek hozzájárulása után – harmadik félként hozzáférhet az ügyfelek banki adataihoz. Most pedig hazánkban először élesben is elindul a nyílt bankolás: az online számlázó autokassza rendszerébe mostantól a K&H Bank több mint 120 000 vállalkozói és nagyvállalati ügyfele is becsatlakozhat, megspórolva ezzel akár heti többórányi munkát.

Óriási változások a pénzforgalmi szolgáltatásokban

Az elkövetkező néhány év óriási változásokat hozhat a pénzforgalmi szolgáltatások terén. Az EU irányelveknek megfelelően a bankok kötelesek megfelelő környezetet biztosítani az engedélyekkel rendelkező szolgáltatók számára ahhoz, hogy – amennyiben az ügyfél engedélyt ad erre – az online folyószámláira vonatkozó számlainformációk elérhetők legyenek: a számlaegyenleg és pénzforgalmi tranzakciós adatok.

 

Végre Magyarországon is elindul élesben a nyílt bankolás

Ugyan tavaly mind a tizennégy hazai bank megnyitotta tesztkörnyezetét az Európai Unió PSD2 irányelvének érvényesítéséhez, az első négy hónapban mégsem indult el aktívan a nyílt bankolás az országban. Most azonban végre az egyik legnagyobb hazai bank ügyfelei beléphetnek a bankolás jövőjébe: a K&H Bank lehetővé teszi a nyílt bankolást számlatulajdonosai számára. A Számlázz.hu autokasszának nevezett szolgáltatásával összekapcsolt banki adatok ennek köszönhetően egyszerre leegyszerűsítik és pontosabbá teszik az adminisztrációs folyamatokat. A szolgáltatás az online számlázók piacán egyedülálló, és akár heti több órát is spórolhatnak az ügyfelek.

 

„Nyilvánvaló, hogy a nyílt bankolás komoly hatással lesz az életünkre, és vezető pénzügyi szolgáltatóként természetes, hogy a K&H minél előbb meg kívánja ragadni az új irányelvben rejlő lehetőségeket. Számunkra ez természetes, mindennapi jelenség, hisz üzleti stratégiánk egyik sarokköve a digitalizáció és az innováció. Éppen ezért minden területen keressük az innovációkat, és nagy örömünkre szolgál, hogy a Számlázz.hu segítségével most kisvállalkozói és vállalati ügyfeleink számára tudunk olyan megoldást nyújtani, mellyel könnyebbé és gördülékenyebbé tehetjük mindennapjaikat. Reményeink szerint ezzel a megoldással ügyfeleink olyan értékes időt spórolnak majd meg hétköznapjaikban, melyet üzletük továbbfejlesztésére, felvirágoztatására fordíthatnak” – mondta el Kökény Roland, a K&H Bank kkv szegmens marketing vezetője.

 

Már vártuk az autokasszát

A Számlázz.hu az autokasszának nevezett szolgáltatást három évvel ezelőtt indította el a MagNet Bankkal közösen. A nyílt bankolás lehetővé tette, hogy a legnagyobb hazai bankok egyikével, a K&H-val is létrejöjjön az együttműködés, így már több tízezer hazai vállalkozás szabadulhat meg napi/heti többórányi adminisztrációs tehertől. A Számlázz.hu tervei szerint a közeljövőben további bankok csatlakozhatnak majd a szolgáltatáshoz – feltéve, ha az adott pénzintézet interfésze ezt lehetővé teszi. A szolgáltatásra pedig van igény: a számlázóprogram korábbi felmérése szerint a megkérdezettek több mint 60 százaléka használná az autokasszát, ha lenne erre lehetőség a bankjánál.

 

„Három éve keressük azt a következő bankot, amelynek nem csak gondolkodásmódja nyitott ügyfelei igényeire, de informatikai rendszerét is hajlandó megnyitni több tízezer vállalkozó felé. Nagy öröm, hogy ez Magyarország egyik vezető bankja, a K&H lett. Sokat nyerhet ezzel a magyar a mikro- és kisvállalkozók széles rétege – gyakorlatilag bárki, akinek vállalkozása van” – mondta Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője.

 

Nyílt bankolás a gyakorlatban

Mostantól, ha beérkezik egy utalás a vállalkozás bankszámlájára, akkor az átutaláshoz tartozó számla az online számlázóprogramban automatikusan kifizetett állapotra vált. Tehát nem kell hosszú perceket tölteni egyetlen bizonylat kézzel történő adminisztrációjával, mert a rendszer ezt megteszi helyettünk, mivel a tranzakció adatai (összeg, kifizetés dátuma) automatikusan megjelennek a Számlázz.hu-ban. Ha pedig a díjbekérő alapján érkezik utalás a bankszámlára, és még nem tartozik hozzá számla, akkor a rendszer azt automatikusan kiállítja és elküldi a vevőnek. Összességében így akár heti több munkaórát is megspórolhatnak azok a vállalkozók, akik a nyílt bankolás mellett döntenek, de a könyvelők számára is nagy segítség lesz az autokassza: amennyiben a könyvelőprogram online adatkapcsolattal rendelkezik a Számlázz.hu-val, akkor a kifizetettség adatai ott is automatikusan megjelennek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36