Médiatanács: nyolc online alkotás készülhet nyolcmillió forintból

forrás: Prím Online, 2019. május 23. 17:18

Két határon túli és hat hazai pályázó nyert összesen nyolcmillió forint támogatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának online tartalmak gyártását támogató pályázatán. A testület emellett e heti ülésén a Balaton Rádió Kft.-t nyilvánította nyertesnek a Siófok-Fokihegy telephelyű kisközösségi rádiós pályázaton, és véglegesítette a Keszthely 93,4 MHz-es és a Szombathely 97,1 MHz-es helyi rádiós frekvenciák pályázati felhívásait.

Nyolcmillió forint online közszolgálati médiatartalmak gyártására

Az online tartalmak gyártását és közzétételét támogató Neumann János-pályázat tavalyi kiírásának negyedik fordulójában hat magyarországi és két határon túli alkotó részesült egy-egy millió forint mecenatúra-támogatásban. A gernyeszegi Telekiekkel folytatódik a Tiltott kastélyok című sorozat az mno.hu-n. Az erdélyi fejedelemről készül háromrészes videósorozat Rákóczi-kultusz címmel a mandiner.hu oldalra. A huszadik századi erdélyi irodalom egyik legfontosabb szerzője, Páskándi Géza tizenkét rövid, 3-5 perces archív videóban osztja meg gondolatait szabadságról és felelősségről, emberségről és magyarságról a Mi nékem az igazság? című sorozatban a Pápa Városi Televízió honlapján. Kmetty János festményeinek életútját követi majd nyomon a Kmetty 130 című ötrészes sorozat a Ceglédi TV online oldalán, ahol a Trianon utáni évek megpróbáltatásait mutatja be A politikán túl – Trianon 2. című széria. A tudatos internethasználatra tanít majd a háromrészes Világháló, védőháló! című alkotás az ikonstudio.hu-n. A határon túli nyertesek jóvoltából a Mikes-, a Martinuzzi- és a Gyulay-kastélyok ismertetésével folytatódhat a Történelem a Maros sodrásában című sorozat, és újabb hat értelmiségi portréjával egészül ki az Erdélyi életutak második évada, előbbi a filmdzsungel.hu, utóbbi a karpatpress.hu oldalakon.

 

Rádiós döntések

A kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára kiírt rádiós pályázaton a tartalmi vizsgálat után a Siófok-Fokihegy telephelyre jelentkező Balaton Rádió Kft.-t nyertesnek nyilvánította a testület. A jogosultság legfeljebb három évre szól, de a médiatörvényben foglalt feltételek teljesülése esetén további öt évre megújítható. 

 

Az alaki vizsgálatok eredményeként a testület nyilvántartásba vette a Kisújszállás 103,2 MHz helyi frekvencia pályázatán az egyedüliként pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítványt.

 

A testület véglegesítette és a honlapján 2019. május 23-án közzétette a jelenleg használaton kívüli Szombathely 97,1 MHz-es és Keszthely 93,4 MHz-es helyi rádiós frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázati felhívásait. A pályázati ajánlatlatokat június 24-én és 27-én lehet majd benyújtani.

 

A Médiatanács elfogadta két rádiós frekvencia közösségi jellegű használatára szóló pályázati felhívás tervezetét is és pénteken véleményezésre közzéteszi azokat honlapján, miután a körzeti vételkörzetű Eger 91,8 MHz-en és a helyi Hatvan 94,0 MHz-en a jelenlegi szolgáltató jogosultsága idén decemberben lejár. 

 

A szolgáltató kérelmére hozzájárult a Médiatanács a Gong FM hatósági szerződésének módosításához, így megváltoznak a szolgáltató műsortervi vállalásai: egyebek mellett kevesebb közszolgálati tartalmat és hírműsort sugároz majd a rádió. A szolgáltató kereskedelmi jellegére hivatkozva kérte a módosításokat.

 

A Budapest 96,4 MHz-cel hálózatba kapcsolódott bajai, paksi, szekszárdi, tiszafüredi, abádszalóki, nagykanizsai, egri, salgótarjáni, győri, hajdúböszörményi, hajdúszoboszlói, hajdúnánási, derecskei keszthelyi, szolnoki, tatabányai, veszprémi, miskolci és hevesi Rádió 1 szolgáltatóinak kérelmére a testület engedélyezte, hogy a hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatások a napi 4 óra 40 perces saját műsoridő eloszlását módosítsák, így június 1-től a helyi tartalmakat 12 és 14 óra között teszik közzé.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36