2016 végére a teljes mobil adatforgalom 70%-a már a 4G hálózaton fut a Telekomnál

forrás: Prím Online, 2017. január 3. 12:44

A Telekom hálózatfejlesztésének eredményeképpen a kültéri lakossági lefedettség az év eleji 97,3%-ról 98%-ra emelkedik év végére. Novemberben elkezdődött a kistelepülések 4G technológiával való lefedése is, így egy éven belül több mint 2600 db hatezer főnél kisebb lélekszámú településre is eljut a szupergyors mobilinternet. 

Jelenleg több mint 2800 települést, köztük 1100 db ezer fő alatti lakosú kistelepülést lát el a Telekom 4G-vel. A szolgáltató új állomások bekapcsolásával idén nagy hangsúlyt fektetett a 4G hálózat beltéri lefedettségének javítására, növelésére is. Ennek következtében a beltéri lefedettség (83,5%-ról) az év során 87,2%-ra emelkedett. A beltéri lefedettség javítása már jól érzékelhető Budapesten a belső és nagy budai kerületekben, a külső kerületekben pedig várhatóan 2017 első negyedévében várható jelentős javulás. 

 

2015 júliusa volt az a hónap, mikor a 4G hálózat összesített havi adatforgalma először meghaladta a 3G-s adatforgalmat a vállalat ügyfeleinek körében. Az azóta eltelt röpke másfél év alatt az arányok drasztikusan megváltoztak és a 2016-os év egyértelműen a 4G technológiáról szólt a mobilkommunikációban: az ügyfelek nagy számban tértek át a 4G készülékek és szolgáltatás használatára.  Ezt támasztja alá, hogy a Telekom 4G-t használó ügyfeleinek száma egy év alatt 44%-kal közel 1,4 millióra nőtt, és mára a mobil adatforgalom 70% már a 4G hálózaton keresztül bonyolódik. 

 

A Telekom nemcsak a kültéri és beltéri lefedettségen dolgozik, de a szolgáltatás sebességét is növeli. 2015 decemberében az országban elsőként Nyíregyházán vált elérhetővé az akár 300 Mbps elméleti letöltési sebességű 4G+ mobilinternet szolgáltatás a Telekom hálózatán. Az 4G+ (LTE-Advanced) technológia által lefedett területeken az ügyfelek az eddigiekhez képest akár kétszeres adatsebességet is tapasztalhatnak az erre alkalmas eszközök és díjcsomagok használatával. A 300 megabites 4G+ szolgáltatás mára több mint 40 településen elérhető, ez 25%-os kültéri lakossági lefedettséget jelent. Novemberben Gödöllőn kapcsolt 450 Mbps sebességre a Telekom. Jelenleg Magyarországon ez a leggyorsabb 4G/4G+ hálózaton megvalósuló mobil adatszolgáltatás, amelyet egyelőre a gödöllői lakosok élvezhetnek, és próbálhatnak ki megfelelő készülék birtokában, de a vállalat tervei szerint a későbbiekben például kiemelt rendezvényeken és eseményeken teszi majd elérhetővé ezt a megoldást. A Telekom kínálatában megtalálható készülékek közel egynegyede már támogatja a 4G+ technológiát. 

 

 

2016-ban már a jövőbe mutató tesztek is zajlottak a Telekom hálózatán: 2016 májusában a Telekom teljes egészében 4G alapon bonyolított le teszthívást budapesti székházában. A VoLTE (Voice-over-LTE) technológia gyorsabb hívásfelépülést, HD hangminőséget és hívás közben is 4G sebességű adatkapcsolatot tesz majd lehetővé. További, érezhető előnye a teljesen IP-alapúvá váló telefonhívásoknak, hogy a telefonok akkumulátorát is jóval kisebb mértékben terhelik meg, mint a hagyományos technológia.

 

Novemberben a szolgáltató az Ericsson Magyarországgal közösen tesztelte az 1200 Mbps letöltési sebességet lehetővé tevő mobiltechnológiát a Budapesten megrendezett Regionális Digitális Csúcstalálkozón. A ma még csak laboratóriumi körülmények között bemutatható, továbbfejlesztett 4G+ technológia radikális – körülbelül háromszoros - teljesítménynövekedést jelent a jelenleg publikusan elérhető leggyorsabb mobilinternetes lehetőségekhez képest. A technológia több frekvenciatartomány aggregálásával, továbbfejlesztett antenna rendszerrel és magasabb rendű modulációval tudja elérni a jelenleg publikusan elérhető sebesség többszörösét. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38