A DDoS támadás csak a jéghegy csúcsa

forrás: Prím Online, 2015. október 13. 14:24

A Kaspersky Lab és a B2B International felmérése kimutatta, hogy a legtöbb esetben a DDoS támadás csak a jéghegy csúcsa. A vállalati szektor képviselőinek 74%-a jelentette, hogy a DDoS támadások egybeestek más biztonsági incidensekkel is. Ráadásul ezek nem csupán a véletlenek művei, hanem szándékos kísérletek arra, hogy eltereljék az IT személyzet figyelmét a komolyabb problémákról.

A Kaspersky Lab és a B2B International felmérése során a válaszadók leggyakrabban a rosszindulatú vírusokat (malware 21%) és a hackelést (22%) említették, mint a cégüket érintő elsőszámú fenyegetés, míg a DDoS-t csupán 6%-uk jelölte meg a legveszélyesebbnek. Ugyanakkor a DDoS támadások gyakran egybeesnek egyéb malware incidensekkel (45% minden esetben) és a vállalat hálózatát érintő behatolásokkal (32%, ugyancsak minden esetben). A támadások 26%-ában egyidejűleg pedig adatszivárgás is kimutatható. Az alábbi probléma az építőipari és mérnöki cégek esetében gyakrabban merült fel: a válaszadók szerint a vállalat felé irányuló DDoS támadások 89%-a egybeesett más típusú támadásokkal is.

 

Azonban a járulékos károkat nem figyelembe véve, a DDoS támadások továbbra is súlyos problémát jelentenek, melyek egyre inkább érintik a vállalati erőforrásokat. Pontosabban, a felmérés kimutatta, hogy a DDoS támadások 24%-ában teljesen elérhetetlenné váltak a szolgáltatások (az állami tulajdonú vállalatok 39%-ánál). Ezen támadások 34%-ában bizonyos tranzakciók nem teljesültek (a közlekedési vállalatok 64%-ánál). Ráadásul tavaly ezek a számok jelentősen alacsonyabbak voltak: csupán a vállalatok 13%-a jelentette, hogy a DDoS támadások miatt teljesen elérhetetlenné váltak volna a szolgáltatásaik, míg a tranzakciók folyamán tapasztalt hibák a vállalatok 29%-ánál fordultak elő, ezen támadások eredményeként.

 

A DDoS támadások egyik leggyakoribb következménye még mindig a jelentősen hosszabb weboldal betöltési idő (53% idén, tavaly 52%), ugyanakkor a felmérés szerint a támadások akár napokig vagy hetekig is eltarthatnak.

 


Evneny Vigovsky, a Kaspersky Lab DDoS Protection vezetője szerint a DDoS támadások egyre több problémát okoznak a cégeknek. A bűnözők által használt módszerek és technikák folyamatosan fejlődnek, azzal, hogy a támadók új utakat és megoldásokat keresnek, hogy “befagyasszák” áldozataik rendszerét és elfedjék a behatolásukat jeleit. Még több IT szakemberrel is szinte lehetetlen kezelni a vállalatok felé irányuló DDoS támadásokat, valamint önállóan visszaállítani a saját szolgáltatásaikat. Mi több, ha más rosszindulatú tevékenység is folyik a háttérben az megsokszorozhatja a kárt. A legveszélyesebb része az egésznek az, hogy a cégek lehet, hogy sosem jönnek rá, hogy egy DDoS smokescreening áldozatául estek.

 

A leghatékonyabb intézkedés a multi-vector támadások ellen egy átfogó védelem, mely biztonságot nyújt a rosszindulatú vírusok, behatolások és DDoS támadások ellen egyazon időben. A Kaspersky Lab által évek alatt kifejlesztett védelem már bizonyított a független laboratóriumok tesztjein, valamint a cég 270 000 vállalati ügyfele által.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50