A Facebook megnyitotta Internet.org platformját a fejlesztők előtt

Czipperer Dia, 2015. május 5. 13:32

A Facebook hivatalosan is elindította Internet-org platformját, melyet már elérhetővé tett a fejlesztők számára is. A lehetőség révén akár 4 milliárd ember is kapcsolatot teremthet egymással.

Mark Zuckerberg, a Facebook feje jelentette be videoüzenetben és hivatalos blogposztjában, hogy a vállalat hétfőn megnyitotta Internet.org platformját a fejlesztők számára, akik itt különféle applikációkat fejleszthetnek.

 

A platform révén nagyjából 4 milliárd ember számára nyílik lehetőség, hogy internet-hozzáférés nélkül is kapcsolatba léphessenek egymással. Korábban a Internet.rog korlátozott parnerrel és szolgáltatóval dolgozott együtt, mint például a Wikipédia, álláskereső és egészségügyi oldalak, és természetesen a Facebook is köztük volt. A közösségi oldal több vállalattal, köztük a Microsofttal, a Samsunggal és a Qualcommal is partnerségre lépett, hogy a projekt beindulhasson.

 

Zuckerberg terveit számos kritika érte már, melyek szerint a projekt ötlete ütközik a netsemlegesség elvével. A Facebook feje természetesen visszavágott, és elmondta, ő maga is támogatja a netsemlegességet, viszont fontosnak tartja, hogy az internet olyan területen is elérhető legyen, ahol eddig nem volt biztosított. Ahogyan korábban fogalmazott, az internet-hozzáférés mindenkit megillető jog.

 


A tervek szerint a jövőben tovább bővítik majd a platformot, és számos országban elérhető lesz. Márciusban Chris Daniels, a projekt alelnöke a Mashable-nek elmondta, hogy a vállat tervei között szerepel, hogy az év végégig 100 országban elérhetővé tegyék az Internet.org-ot.

 

A program első körben kilenc országban indul útjára: Zambiában, Tanzániában, Kenyában, Ghánában, Kolumbiában, Indiában, Indonéziában, Guatemalában és a Fülöp-szigeteken.

 

A múlt hónapban, az éves F8 Developer Conference keretében mutatták be napelemes drónjukat, amelynek az lesz majd a feladata, hogy eljuttassák az internetet a szükséges területekre. A pilóta nélküli repülő jármű azóta már befejezte első próbarepülését az Egyesült Királyságban. A Facebook továbbá műholdakon és lézeres technológiákon is munkálkodik, hogy az elmaradott területekre eljuttassák az internetet.

 

Forrás: Mashable.com; kép: tweaktown.com

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Digitális gyermekvédelmi konferenciát szervezett az NMHH és az ELTE

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé, hogy a bántalmazás önkéntes bejelentése és a monitorozási kötelezettség közösen segítse a gyermekek védelmét az online térben. Többek között ez is elhangzott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar által a gyermekek online bántalmazása elleni védekezésről szervezett konferencián.

2024. május 15. 19:31

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38