Számos területen bevethető a magyar fejlesztésű drón

forrás: Prím Online, 2015. április 26. 15:25

Kiemelkedő teljesítményt nyújt a magyar űripar. A hazai fejlesztésű eszközök sokszor a drágább külföldi konkurenciát is felülmúlják - derült ki az M1 Minden tudás című tudományos magazinműsorából, amelynek stábja az Újpesti Űrközpontban járt.

Ha a robotrepülők kerülnek szóba, a legtöbb embernek az amerikai hadsereg járművei jutnak eszébe, azt azonban kevesen tudják, hogy létezik száz százalékban magyar fejlesztésű, pilóta nélküli gép is, amelyet az Újpesti Űrközpontban fejlesztettek ki - hangzott el az M1 Minden tudás c. műsorában.

A gép alkalmas természeti katasztrófák felmérésére, mezőgazdasági vagy környezetvédelmi felhasználásra. Feltérképezhető vele például, ha valahol illegális szemétlerakót létesítenek, és szenzorok széles skálája is felszerelhető rá: a robotrepülő képes arra, hogy egy atomerőművet felülről megvizsgálva megállapítsa, van-e káros szivárgás. Ezenfelül számos más területen is bevethető: alkalmas geodéziai feladatokra vagy katonai és rendvédelmi célokra is.

A Újpesti Űrközpont, a magyar high-tech egyik fellegvára. Berendezéseivel jelen van a Nemzetközi űrállomáson, több külföldi műhold fedélzetén és az indiai Mars-programban is.

 



Solymosi János, a központ űrtechnológiai igazgatója a műsorban elmondta, néhány hónappal ezelőtt meghatározó ponthoz érkezett a magyar űripar. Februárban ugyanis Magyarország aláírta az európai űrkutatási ügynökségekhez csatlakozó szerződést, így hivatalosan is bekapcsolódtunk az európai űrközösségbe. Ez a lépés óriási lendületet adhat a magyar űripar fejlődésének – magyarázta Solymosi János.

Forrás: M1 Minden tudás / hirado.hu

Kulcsszavak: drón űrkutatás tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05