Minőségre hangolva – a legfrissebb termékek az audio technológia területén

Márai Judit, 2015. január 12. 14:24

A High-Resolution Audio (HRA, vagy High-Res Audio) fogalma a tavalyi évben kezdett beszivárogni a köztudatba. Ez a trend meglehetősen látványos volt a CES-en is, és várhatóan az is marad a 2015-os évben, ezzel is az audio minőségére helyezve a fókuszt.

Az egyes emeleteken szobából szobába járva a kifinomult hallásúak kipróbálhattak az audio technológia felső kategóriáját kitevő gyártók termékeit. Egyesek azzal magyaráztak a piacon belüli előnyüket, hogy a hangzást kicsit sem befolyásolta, hogy a szoba melyik végében hallgatja az ember a zenét, vagy bárki/bármi blokkolja a hang útját ("family friendly loudspeakers" a fogalom: az ötlet arra épül, hogy miközben a felnőttek a díványon ülve a jő minőségű zenét vagy filmet élvezik, kisgyerekek rohangálhatnak a szobában probléma nélkül – ugyanígy egy parti alatt nem kell elkerülni a hangszórókat vagy fittyet hányni a minőség rovására). Mások arra hivatkoztak, hogy egy speciális hangulatot teremtenek a legjobb hangfalak segítségével. Sokan visszanyúltak az évtizedekkel korábbi technológiához, mások pedig a vezetékek minőségével próbáltak a piaci szerepüket bebiztosítani. 

 

Hangszórók az autóba építve
 

Mitől is lesz High-Res az Audio? Egyrészről a szofisztikált zenekedvelő a letöltőoldalakról speciális, HRA formátumban tud zenét letölteni. Most, 2015 év elején világszerte kb. 5000 album érhető el High-Res letöltésre, és ez a szám heti szinten 30-50-el nő. A jelenleg rendelkezésre álló 5000 albumból mindössze 1000-t rögzítettek közvetlenül high-resolution audio készülékkel és a speciális technológia felhasználásával. A maradék 4000-t a korábbi standard formátumból transzferálták át az új formátumra.

 

Az egyre növekvő számban elérhető letöltések mellett a gyártók egyre szélesebb korban készítenek HRS készülékeket. Legyen az hordozható, vagy otthoni készülék, fülhallgató, vagy a Sony által kifejlesztett auto hangosítási rendszere. 

 

Érthető módon, mint minden új technológia, ez is maga után vonja a kérdést, hogy vajon mennyiért lehet ehhez hozzájutni. A Sony legújabb (NW-ZX2) walkman-e például $1,199-os áron lesz elérhető, amely a fejhallgatót nem tartalmazza. Azt mindenki igényének megfelelően $299, vagy $799-os áron veheti meg hozzá.

 

A High-Res Audio készülékek alkotói a technológiában lehetőséget látnak arra, hogy a fiatalabb generációt magukhoz vonzzak, és megismertessék az igényes, jó minőségű zenehallgatással. Tudatában vannak azonban annak, hogy a folyamat tovább tart, mint számítottak, bár abban reménykednek, hogy ha a fiatalok egyszer meghallják a különbséget, mindenképp a High-Rest választják. Habár a High-Res Audio jelenlegi piaci ára inkább arra enged következtetni, hogy egy szűkebb célközönséget céloz, ami a fiatalabb, esetleg korlátozottabb anyagi helyzetű generációt nem feltétlenül foglalja magába.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59