Jelnyelvi videótolmácsolással bővülnek a WEBBeteg egyes cikkei

Czipperer Dia, 2014. november 28. 15:21

A WEBBeteg.hu és Bertus Tímea jelnyelvi tolmács egy új kezdeményezést indított útjára. A portálon a népbetegségnek számító egészségi problémákról szóló cikkek jelnyelvi tolmácsolással egészülnek ki, így a sikeretek is követhetik a legfontosabb bejegyzéseket.

A WEBBeteg egészségügyi portálon számos olyan betegség cikkei egészülnek ki új tartalommal, melyek szinte már népbetegségnek számítanak vagy sokakat érintenek. A portál a siketekre is gondolt, akik sok esetben anyanyelvként használják a nyelvet. Így a különféle cikkeket jelnyelvi tolmácsvideóval egészítik ki.

 

Jelenleg 6 videó érhető el az oldalon. Ezeket Bertus Tímea jelnyelvi oktató tolmácsolta. Olyan fontos témák anyagaihoz kapcsolódik majd ilyen tartalom, mint például a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, a vakbélgyulladás vagy a szívinfarktus. A videók nem csak a WEBBeteg felületén, hanem YouTube-on is elérhetők, így sokkal szélesebb körben eljuthat az emberekhez.

 

 

Bertus Tímea szerint fontos, hogy a siketek számára jelnyelven legyen hozzáférhetőek az őket érdeklő és érintő tartalmak, így annak is fontos szerepe van, hogy az esélyegyenlőség jegyében a különféle cikkeket is értelmezhessék ilyen módon.

 

Szerinte jelnyelv nélkül nem lehet átadni a tartalmat, hiszen hiába ismeri fel a szöveget, ha nem tudja értelmezni és a szakkifejezéseket – melyekkel még nem találkozott – sem érti, nem sokra megy vele. Elképzelhető, hogy még senki nem mondta el neki, mely szavak milyen betegséghez kötődnek, illetve az adott szót még sosem hallotta sehol. „Közöttük is élnek cukorbetegek, náluk is probléma a magas vérnyomás, ismerniük kell, milyen tünetei vannak az egyes daganatoknak.” – mondta.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09