Új kihívásokat támasztanak az egészségügyi mobilalkalmazások adatvédelmi kérdései

forrás: Prím Online, 2014. október 2. 13:15

Ma már vérnyomást és vércukorszintet is lehet mérni egészségügyi mobilalkalmazásokkal, de segítségükkel akár agyi funkcióinkról is gyorsan információkat szerezhetünk. Rengeteg hasznos életmódjavító applikáció található a piacon, azonban az általuk használt és tárolt adatok új kérdéseket vetnek fel adatvédelmi szempontból.

Napjainkban az egészségügyi ellátás rendszereinek Európa-szerte új kihívásokra kell felkészülniük a fokozódó költségvetési nyomás és a népesség elöregedése következtében. E kihívásokkal szembeni egyik eszköz lehet a mobilegészségügy fejlesztése, amely a betegségek korai felismerésének lehetővé tételével, a megelőzésre való koncentrálással és az egészségügyi ellátó rendszer hatékonyságának növelésével akár 99 milliárd eurós megtakarítást is eredményezhet az Európai Bizottság számításai szerint. A mobiltechnológia fejlődése nagymértékben elősegítheti az egészségügyi szolgáltatások hatékonyságát és minőségét.

 

Az Európai Bizottság úgy véli ugyanakkor, hogy a gyorsan fejlődő mobil-egészségügyi szektorban aggályokat vethet fel a gyűjtött adatok megfelelő feldolgozása, kezelése és biztonsága, amelyeket olykor egy Unión kívüli, harmadik országban dolgoznak fel a szolgáltatók. „Ezek az információk sok esetben olyan személyes adatok, amelyek alapján közvetlenül vagy közvetve beazonosíthatóak az egyes emberek és egészségi állapotuk" – figyelmeztet Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c ügyvédi iroda jogásza. "Ráadásul az egészséggel kapcsolatos adatok a magyar szabályozás értelmében különleges adatnak minősülnek, amelyeket csak előzetes írásbeli engedély birtokában lehet kezelni. Ez a követelmény ugyanakkor nem tűnik reálisan teljesíthető feltételnek a mobilalkalmazások területén. Az alkalmazások területén biztonságos, de mégis korszerű adatvédelmi szabályozás szükséges" – fűzi hozzá.

 

Kényesebb a helyzet a határon átnyúló szolgáltatásoknál

 

A határon átnyúló mobilalkalmazás szolgáltatásoknál még hatványozottabban jelentkezik a mobil-egészségügyi szolgáltatások közös adatvédelmi szabályozásának hiánya. Az Európai Unió teljes területén alapvető jog a személyes adatok védelme, amelyet az Alapjogi Charta is kifejezetten nevesít, a mobilalkalmazások adatvédelmi követelményeire ugyanakkor egyelőre csak iránymutatások találhatók. Ezzel egyidejűleg állandó versenyfutás tapasztalható a jogi szabályozás és a gyors technológiai fejlődés között. Annak érdekében, hogy a jogi szabályozás megfeleljen a gyors technikai fejlődés miatti új kihívásoknak, a kérdésben nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság, melynek kiértékelése az idei év végén várható. 

 

Az Európai Bizottság a felmérés eredményével új ajánlásokat fogalmaz majd meg a gyártók és az alkalmazásfejlesztők felé. „Mindez várhatóan lehetővé teszi, hogy olyan adatvédelmi szabályok szülessenek ezen a területen, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak a polgároknak, de a gyártók elé se állítsanak lehetetlen követelményeket." – mutat rá Ódor Dániel.

 

A hatékony adatvédelmi szabályozás elengedhetetlen az m-egészségügy további fejlődéséhez. A határokon átnyúló alkalmazások megfelelő biztonsága pedig csak az egészségügyi adatok nemzetközi forgalmára vonatkozó szabályok egységesítése mellett képzelhető el.

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59